Από τις πιο μυστηριώδεις κατασκευές της αρχαιολογίας… Δείτε, για πρώτη φορά, εντυπωσιακές εικόνες από ψηλά…

Ο τόπος μας

Θεωρούνται από τα πιο σημαντικά μυστήρια της αρχαιολογίας που παραμένουν άλυτα, αν και πολλοί αρχαιολόγοι και ερευνητές έχουν επιχειρήσει να αποκαλύψουν….. Πρόκειται για τα περίφημα Δρακόσπιτα, ονομασία που τους δόθηκε λόγω του τεράστιου μεγέθους της κατασκευής τους.  Για πρώτη φορά θαυμάστε εικόνες με drone από το περίφημο αλλά και άγνωστο σε πολλούς Δρακόσπιτο της Εύβοιας στην κορυφή του όρους Όχη, σε υψόμετρο 1.365 μέτρων.  Μια κατασκευή άκρως μυστηριώδης…

Ένα σκηνικό, που ακόμα και οι κορυφαίοι σκηνοθέτες του Hollywood δεν θα μπορούσαν να φανταστούν, στέκει πολύ καλά κρυμμένο και καμουφλαρισμένο στην κορυφή του Όρους Όχη.

Τα δρακόσπιτα είναι οικοδομημένα από τετραγωνικούς μακρόστενους και σχετικά λεπτούς λίθους, οι οποίοι είναι τοποθετημένοι ο ένας πάνω στον άλλο, χωρίς άλλα συνδετικά υλικά. Συγκρατούνται μόνο με το βάρος τους. Τα κενά συμπληρώνονται με άλλους μικρότερους λίθους. Η σκεπή είναι περίτεχνα κατασκευασμένη από τεράστιους λίθους, οι οποίοι πλησιάζουν όλο και περισσότερο (εκφορική μέθοδος), αφήνοντας τελικά στην μέση μια μακρόστενη οπή, από την οποία μπαίνει φως.

Σε ανασκαφή στο δάπεδο του κτιρίου βρέθηκε σημαντικός αριθμός κυπέλλων, βαμμένων με μαύρη βαφή, τα οποία ήταν συγκεντρωμένα και αναποδογυρισμένα. Επίσης κατά την ίδια ανασκαφή βρέθηκαν όστρακα (θραύσματα αγγείων) με εγχάρακτες επιγραφές (γκραφίτι), τα οποία σήμερα βρίσκονται στο αρχαιολογικό μουσείο της Καρύστου. Σε ένα όστρακο υπάρχει χαραγμένο και κάποιο είδος άγνωστης γραφής! Αρχαιολόγοι υποστηρίζουν ότι πρόκειται περί δρυοπικού ναού που έχει χτιστεί πριν από το 700 π.χ.  Άλλοι αρχαιολόγοι και ερευνητές, Έλληνες και ξένοι υποστηρίζουν ότι έχει κατασκευαστεί πριν από τον Τρωϊκό πόλεμο. Βέβαια σε τέτοιες περιπτώσεις υπάρχουν και εκείνοι που είναι της άποψης ότι ίσως να είναι “το αρχαιότερο κτίσμα της Ευρώπης…”.

Τα περισσότερα δρακόσπιτα διατηρούνται ακόμα και σήμερα σε άριστη κατάσταση, όπου κυριαρχεί η γκρίζα πέτρα της περιοχής και όπου απουσιάζει κάθε άλλο οικοδομικό υλικό.

Δείτε ανεπανάληπτες εικόνες από το drone της ομάδας του up stories

Σύνολο επισκέψεων 1,703 , Σήμερα 1