Ένας “γίγαντας” ύψους… 1,50. “Πώς χώρεσε μωρέ σε αυτό το κορμάκι τόσο ταλέντο;”

Ιστορίες ζωής... Σαν Σήμερα

Σαν σήμερα, στις 20 Απριλίου του 1999, απεβίωσε σε ηλικία 75 ετών, ο Νίκος Ρίζος, ο «κοντός» του ελληνικού σινεμά που χάριζε απλόχερα γέλιο στα 50 χρόνια που μέτρησε η διαδρομή του στην ελληνική show business!

Το ύψος του που μόλις ξεπερνούσε το 1,50 και για το οποίο αυτοσαρκαζόταν συχνά στις ταινίες που όλοι έχουμε αγαπήσει, όχι μόνο δεν αποτέλεσε τροχοπέδη στην καριέρα του ως ηθοποιός, αλλά τον ανέδειξε σε «γίγαντα» τόσο στον κινηματογράφο όσο και στις καρδιές μας.

Η Μαρίκα Κοτοπούλη φέρεται να του είχε πει: «Έλα, Παναγιά μου! Πώς χώρεσε μωρέ σε αυτό το κορμάκι τόσο ταλέντο;».

Το επίσημο ντεμπούτο του ως ηθοποιού θα έρθει το καλοκαίρι του 1948 στην κλασική επιθεώρηση του «Άνθρωποι, Άνθρωποι» του Αλέκου Σακελάριου, ο οποίος ήταν και ο πρώτος που διέκρινε την κωμική φλέβα του Ρίζου. Έπαιξε σε περισσότερες από 130 κινηματογραφικές ταινίες.

Ο Ορέστης Μακρής του έλεγε: «Να είσαι σεμνός Νίκο. Όσο ψηλά κι αν φτάσεις – γιατί βλέπω ότι έχεις ψυχή και θα φτάσεις – ποτέ μη φουσκώσεις. Οι μεγάλοι άνθρωποι είναι σεμνοί. Δεν κάνουν επίδειξη. Το μεστωμένο στάχυ, που είναι γιομάτο από καρπό, είναι γυρτό. Το γυρτό σημαίνει σεμνότητα. Το αδειανό στάχυ, πάει όπου φυσάει ο αέρας, γιατί δεν έχει τίποτα μέσα του».

Ο γιος του Νίκου Ρίζου και της Έλσας Ρίζου, Κώστας, μιλώντας για τον θάνατο του πατέρα του είχε αποκαλύψει ότι ο πατέρα του ήθελε να πεθάνει στο σανίδι: “Ο μπαμπάς μου ήθελε να πεθάνει μάχιμος και το έκανε πράξη. Του το έλεγε συνέχεια ο Ορέστης Μακρής, που έπαιζαν μαζί στην αρχή της καριέρας του, το ’53- ’54. “Βλάχο, πάνω στη σκηνή θα πεθάνεις εσύ με τέτοιο ταλέντο”. Όπως και έγινε”…

Δείτε ένα αφιέρωμα από τη Finos Film