Ο “πατέρας” των νέων που δώρισε το σώμα του για έρευνες των φοιτητών…

Πρόσωπα Σαν Σήμερα

Σαν σήμερα, στις 16 Αυγούστου 1919, γεννήθηκε στην Αθήνα ο πεζογράφος της μεταπολεμικής γενιάς, με διεθνή αναγνώριση, Αντώνης Σαμαράκης.

Σημάδεψε με την προσωπικότητα και τον λόγο του μια ολόκληρη εποχή. Βαθιά ανθρωπιστής ως συγγραφέας, έγινε με το έργο του η έκφραση μιας κραυγής διαμαρτυρίας και διεκδίκησης της ελευθερίας. Έγινε γνωστός ως υπερασπιστής των δικαιωμάτων των παιδιών.

Υπήρξε ένας από τους πιο πολυδιαβασμένους και πολυμεταφρασμένους Έλληνες δημιουργούς και ταυτόχρονα ενεργός πολίτης, ο οποίος στο έργο του αποτύπωσε τη σκέψη του καθημερινού ανθρώπου για τον ολοκληρωτισμό και την κρατική εξουσία, τον πόλεμο, την πυρηνική απειλή, τον βαθύτατο σεβασμό στην ανθρώπινη ζωή και τις ιδιαιτερότητές της.

Το όνομά του ταυτίστηκε με την ελπίδα, τον ανθρωπισμό και τα ανθρώπινα δικαιώματα, ειδικότερα των νέων, καθώς -εκτός των άλλων- υπήρξε για πολλά χρόνια Πρέσβης Καλής Θελήσεως της UNICEF. Δική του ιδέα ήταν η δημιουργία της Βουλής των Εφήβων, που οδήγησε στη διοργάνωση άτυπων συνεδριάσεων της Βουλής, όπου δίνεται ο λόγος σε νέους από όλη τη χώρα.

Η πρώτη του ουσιαστική εμφάνιση στον λογοτεχνικό χώρο γίνεται το 1954 με την έκδοση της συλλογής διηγημάτων “Ζητείται ελπίς”. Τα έργα του έχουν μεταφραστεί σε περισσότερες από 30 γλώσσες. Το έργο του έχει έντονο το στοιχείο της κοινωνικής καταγγελίας και αντικατοπτρίζει τις προσωπικές του ανησυχίες για το παρόν και το μέλλον της σύγχρονης κοινωνίας.

Ο Αντώνης Σαμαράκης έφυγε από τη ζωή στις 8 Αυγούστου του 2003. Σύμφωνα με επιθυμία του, το σώμα του δωρήθηκε στο Πανεπιστήμιο Αθηνών για έρευνες των φοιτητώv της Ιατρικής.