Η εποχή που έχει αναδείξει αυτό το διάσημο χωριό μας ως ένα από τα ομορφότερα του κόσμου…

Ο τόπος μας

Tα λιθόστρωτα σοκάκια, του πανέμορφου χωριού του Μολύβου, στη βόρεια Λέσβο, πλημμύρισαν μωβ χρώματα… Ο λόγος για το σήμα κατατεθέν της τουριστικής πρωτεύουσας του νησιού τις μέρες του Πάσχα, τα σαλκίμια με τα εντυπωσιακά τσαμπιά με τα μωβ λουλούδια.

Οι εντυπωσιακές εικόνες των λουλουδιασμένων σοκακιών του Μολύβου είναι γνωστές, παγκόσμια, αφού φωτογραφίες τους κάνουν το γύρο του κόσμου και ψηφίζονται ως τα ομορφότερα σοκάκια του κόσμου.

Η ανθοφορία εμφανίζεται στα μέσα την άνοιξης και κρατά έναν περίπου μήνα. Είναι φυτό πολύ δυνατής βλάστησης και μπορεί να ξεπεράσει τα 10 μέτρα σε μήκος, αναπτύσσεται σε καλά αποστραγγιζόμενα εδάφη και προτιμά τις ηλιόλουστες θέσεις. Έχει αντοχή στο κρύο και στην ξηρασία αλλά και στην αλατότητα που την κάνει κατάλληλη για παραθαλάσσιες φυτεύσεις.

Σαλκίμι, λένε στη Λέσβο το γνωστό στην υπόλοιπη Ελλάδα φυτό γλυσίνα ή γλυτσίνα. Επικράτησε όμως, το τούρκικης καταγωγής όνομα από τη λέξη salkim που σημαίνει τσαμπί. Κυρίως από τους Μικρασιάτες φυτεύτηκε σε μεγάλη έκταση στα χωριά όπου εγκαταστάθηκαν πρόσφυγες, πάντα σαν μνήμη από την πατρίδα αλλά και σαν σκιερή πέργκολα στις αυλές και στους τόπους συνάθροισης. Προέρχεται από την Ασία και πρωτοεντοπίστηκε περίπου το 400 μ.Χ. στην Ιαπωνία.

Τα πυκνά λουλούδια του που σταδιακά αντικαθίστανται από πράσινη πυκνή φυλλωσιά, στο Μόλυβο χρησιμοποιήθηκαν και συνεχίζουν να χρησιμοποιούνται σαν μια φυσική τέντα τώρα που αρχίζει να ανεβαίνει η θερμοκρασία. Πλέον σκαλωμένο σε τεχνητές «κρεβατές» τεχνητές μεταλλικές πέργκολες, το Πάσχα γεμίζει με λουλουδένιες στοές το χωριό.