Έχετε άγχος όταν είσαστε μακριά από το smartphone σας; Τι σας συμβαίνει…

Ψυχογραφείν

Είναι σαφές ότι η πανδημία έφερε εκτεταμένες αλλαγές στη λειτουργία της σύγχρονης κοινωνίας. Μία από αυτές είναι ότι όλοι έγιναν λίγο πιο εξαρτημένοι από τα έξυπνα κινητά τους.

Μελέτη επιστημόνων βρήκε ότι η χρήση smartphone αυξήθηκε κατά 70% τους πρώτους μήνες της πανδημίας. Μια πρόσφατη καναδική έρευνα έδειξε ότι πάνω από το 40% των ερωτηθέντων περνούν ακόμα περισσότερο χρόνο στο κινητό τους φέτος. Η εξάρτηση από τις ψηφιακές τεχνολογίες αυξήθηκε τρομερά εξαιτίας της ανάγκης να τα κάνουμε όλα από το σπίτι – εργασία, μελέτη, διασύνδεση, ενημέρωση και αλληλεπίδραση με διάφορες υπηρεσίες.

Οι σχέσεις που σχηματίζουμε με τα smartphone έχουν πρόσφατα τραβήξει το ενδιαφέρον των ερευνητών, ειδικά η δυνητικά αρνητική επίδραση που προκαλείται από την υπερβολική χρήση και την εξάρτηση.

Ένα είδος σχέσης, συγκεκριμένα, έχει να κάνει με το άγχος που νιώθουν οι άνθρωποι όταν δεν μπορούν να χρησιμοποιήσουν ή να έρθουν σε επαφή με το smartphone τους, γνωστή ως νομοφοβία (nomophobia: no-mobile-phobia). Η νομοφοβία θεωρείται ότι είναι προϊόν της έντονης προσκόλλησης στις συσκευές μας και φαίνεται ότι είναι ισχυρότερη ανάμεσα στα άτομα που χρησιμοποιούν πιο πολύ το κινητό τους, όπως οι έφηβοι και οι νέοι ενήλικες.

Σε πρόσφατη μελέτη οι ερευνητές προτείνουν ότι η νομοφοβία έχει να κάνει λιγότερο με το πόσο συχνά χρησιμοποιεί κάποιος το κινητό του και περισσότερο με το πλαίσιο στο οποίο το χρησιμοποιεί. Η ύπαρξη του smartphone τροποποίησε τις κοινωνικές και εργασιακές προσδοκίες τόσο, που η 24ωρη διαθεσιμότητα συχνά θεωρείται ο κανόνας. Οι ερευνητές υποστηρίζουν ότι η αντιμετώπιση της νομοφοβίας ως ψυχικής ασθένειας που χρειάζεται θεραπεία είναι λανθασμένη και πιθανώς επικίνδυνη.

Κατά τη διάρκεια της πανδημίας, το smartphone διευκόλυνε τους ανθρώπους σε ένα εύρος εργασιών και δραστηριοτήτων. Αυτού του είδους η χρήση δείχνει ξεκάθαρα τη χρησιμότητα και την ευκολία που προσφέρει αυτή η συσκευή. Κάποιες πλευρές της χρήσης του smartphone είναι προϊόν γενικότερων κοινωνικών και επαγγελματικών κανόνων και συνηθειών.

Οι σύγχρονες εργασιακές απαιτήσεις, όπως η γρήγορη απάντηση στα e-mail και η συμμετοχή σε βιντεοκλήσεις, υποστηρίζονται από τις λειτουργίες και τις εφαρμογές του smartphone. Αυτό σημαίνει ότι πολλοί εργοδότες περιμένουν οι εργαζόμενοι να είναι διαθέσιμοι και εκτός του ωραρίου εργασίας, και το άγχος που σχετίζεται με το smartphone πηγάζει περισσότερο από αυτές τις υπονοούμενες απαιτήσεις παρά από την ίδια τη συσκευή.

Παρόμοια άγχη που πηγάζουν από τη χρήση του smartphone έχουν συνδεθεί με την κατανάλωση των μέσων κοινωνικής δικτύωσης. Συγκεκριμένα, η έρευνα έχει καταγράψει ότι όσο περισσότερο χρόνο περνά κανείς στις εφαρμογές των κοινωνικών δικτύων, τόσο μεγαλύτερος ο βαθμός νομοφοβίας. Αυτό σημαίνει ότι το άγχος που σχετίζεται με την αδυναμία να χρησιμοποιήσεις το κινητό σου πηγάζει από τον τρόπο χρήσης και όχι από την ίδια τη συσκευή.

Νομοφοβία: Ποια σημάδια δείχνουν ότι φοβόμαστε τη στέρηση του κινητού μας τηλεφώνου

Η περίπλοκη σχέση που έχουμε με το smartphone φαίνεται ξεκάθαρα από τον τρόπο που προωθείται ως προϊόν. Το κινητό μας παρουσιάζεται ως «δημιουργική διέξοδος» και ως αντανάκλαση της έκφρασης του εαυτού μας, μέσω των διάφορων επιλογών εξατομίκευσης και χρήσης. Η προσθήκη νέων χαρακτηριστικών και εφαρμογών δείχνει τον τρόπο με τον οποίο το smartphone δεν είναι μια απλή και παθητική συσκευή, αλλά ένα μέσο για να αλληλεπιδρούμε με τον καθημερινό μας κόσμο. Όλο το άρθρο https://www.psychologynow.gr/arthra-psyxologias/texnologia/smartphone/11184-giati-niothoume-agxos-otan-eimaste-makria-apo-to-smartphone-mas.html?fbclid=IwAR39qU6dKoEmTxWWeAJmoJ8TlIgH4b2v6SoWsFL-dn59abmf12EJyNrBsUE

 4,891 total views,  2 views today