Έχετε αγωνία για τον καιρό των Χριστουγέννων; Αυτές είναι οι πρώτες εκτιμήσεις των μετεωρολόγων

Περιβάλλον

Απέχοντας 8 ημέρες από την περίοδο των εορτών, το ενδιαφέρον επικεντρώνεται περισσότερο στο πως θα είναι οι καιρικές συνθήκες ειδικότερα από τις 25 Δεκεμβρίου και μετά στη χώρα μας. Ωστόσο, υπάρχει έντονη διχογνωμία στα μαθηματικά μοντέλα παγκόσμιας ανάλυσης καιρού καθιστώντας μέχρι στιγμής αδύνατη την οποιαδήποτε πρόγνωση για τα Χριστούγεννα παρά μόνο λίγο πριν από τις κρίσιμες ημερομηνίες.

Πάντως, ως ένα βαθμό αυτά είναι τα επικρατέστερα σενάρια, σύμφωνα με το Forecastweather:

– Το πρώτο σενάριο που έχει έως ένα βαθμό αρκετό ποσοστό επαλήθευσης είναι το διάστημα 25 με 27 Δεκεμβρίου να επικρατήσουν καλές καιρικές συνθήκες στη χώρα μας με απουσία βροχών και με ήπιες θερμοκρασίες οι οποίες ενδεχομένως στα ανατολικά και νότια να κινηθούν λίγο πιο πάνω από τα φυσιολογικά επίπεδα για την εποχή. Αιτία θα είναι η ενδεχόμενη διατήρηση ενός συστήματος υψηλών πιέσεων στην λεκάνη της Μεσογείου που θα μεταφέρει θερμές αέριες μάζες από την Βόρεια Αφρική, εμποδίζοντας στις ψυχρότερες αέριες μάζες να κινηθούν στα νοτιότερα τμήματα της Ευρώπης.

– Το δεύτερο σενάριο για να επαληθευτεί θα πρέπει η κορυφογραμμή του Αντικυκλώνα των Αζορών στον Ατλαντικό Ωκεανό να καταλήξει έως τα βόρεια τμήματα της Ευρώπης, ώστε να αποκόψει τις ψυχρότερες αέριες μάζες που είναι εγκλωβισμένες στα κεντρικά και βόρεια τμήματα της Ευρώπης και να κινηθούν μέχρι τη λεκάνη της Μεσογείου. Ωστόσο, μέχρι στιγμής τα μαθηματικά μοντέλα παγκόσμιας ανάλυσης καιρού απομακρύνουν το ενδεχόμενο αυτό. Επομένως, τη δεδομένη στιγμή το δεύτερο σενάριο έχει το χαμηλότερο ποσοστό επαλήθευσης.

Από κει και πέρα ο καιρός μέχρι το τέλος του μήνα θα είναι αρκετά βροχερός κατά περιόδους, με τα πιο αξιόλογα φαινόμενα να εντοπίζονται στα δυτικά, κεντρικά και βόρεια τμήματα της χώρας. Οι άνεμοι θα στραφούν από την Κυριακή από βόρειες – βορειοανατολικές διευθύνσεις όπου στο διάστημα 19 με 22 Δεκεμβρίου θα ενισχυθούν σημαντικά στην περιοχή του Αιγαίου αγγίζοντας τοπικά τα 8 με 9 μποφόρ, παράγοντας που πρόσκαιρα θα ρίξει αρκετά τον υδράργυρο ως προς τις μέγιστες τιμές.

Η θερμοκρασία έως και σήμερα θα διατηρηθεί σε υψηλά επίπεδα για την εποχή, ενώ εξαιτίας της πρόσκαιρης ενίσχυσης των ανέμων στα ανατολικά και νότια τμήματα της χώρας, θα σημειώσει σημαντική πτώση την επόμενη εβδομάδα. Από την Παρασκευή 23 Δεκεμβρίου όμως θα εξασθενήσουν σημαντικά και θα έχουμε ταυτόχρονα μία μικρή άνοδο της θερμοκρασίας.

Αυξημένη πιθανότητα υπάρχει για τον σχηματισμό ενός οργανωμένου βαρομετρικού συστήματος το διάστημα 28 με 31 Δεκεμβρίου που θα προκαλέσει ισχυρές βροχές και πυκνές χιονοπτώσεις ακόμα και στις ημιορεινές περιοχές της κεντρικής και βόρειας Ελλάδας.

Σύνολο επισκέψεων 5,781 , Σήμερα 1