Απαγορεύουν το κάπνισμα σε όσους γεννήθηκαν μετά την 1η Ιανουαρίου 2009…

Κόσμος

Οι μελλοντικές γενεές Νεοζηλανδών θα απαγορεύεται να αγοράζουν καπνό στο πλαίσιο του πακέτου νέων αντικαπνιστικών νόμων που ψήφισε σήμερα το Κοινοβούλιο και είναι μεταξύ των αυστηρότερων στον κόσμο.

Το πακέτο των νέων νόμων περιλαμβάνει την απαγόρευση πώλησης καπνού σε όποιον πολίτη έχει γεννηθεί στη ή μετά την 1η Ιανουαρίου 2009. Η απαγόρευση θα παραμείνει σε ισχύ για ολόκληρη τη ζωή ενός ανθρώπου.

Η νομοθεσία θα μειώσει επίσης την ποσότητα νικοτίνης που θα επιτρέπεται σε προϊόντα καπνού και θα περιορίσει τον αριθμό των λιανεμπόρων που θα μπορούν να πωλούν καπνό κατά 90%.

«Χιλιάδες άνθρωποι θα ζήσουν περισσότερο, πιο υγιείς, και το σύστημα υγείας θα εξοικονομήσει 5 δισεκ. δολάρια από το να μην χρειάζεται να προσφέρει θεραπεία για ασθένειες που προκαλούνται από το κάπνισμα, όπως διάφοροι τύποι καρκίνου, εμφράγματα, εγκεφαλικά, ακρωτηριασμοί», αναφέρει το υπουργείο Υγείας.

Η Νέα Ζηλανδία, που ήδη έχει ένα από τα χαμηλότερα ποσοστά ενηλίκων καπνιστών μεταξύ των 38 χωρών του Οργανισμού Οικονομικής Συνεργασίας και Ανάπτυξης (ΟΟΣΑ), προχωρά σε περαιτέρω αυστηροποίηση του αντικαπνιστικού νόμου στο πλαίσιο της κυβερνητικής προσπάθειας για μια χώρα ‘χωρίς τσιγάρο’ έως το 2025.