Θυσιάζουν χιλιάδες καρχαρίες για να σωθούμε από τον κορωνοϊό. Οι μελέτες επιστημόνων για το εμβόλιο

Περιβάλλον

Σε αρκετά πειραματικά σκευάσματα κατά της Covid-19 επιστρατεύεται από τους επιστήμονες ως βασικό στοιχείο για την παραγωγή αποτελεσματικού εμβολίου μια οργανική χημική ένωση που εξάγεται από το έλαιο του ήπατος του καρχαρία, το σκουαλένιο.

Σύμφωνα με ομάδα ειδικών, αν επιλεγεί τελικά εμβόλιο κατά του κορωνοϊού με σκουαλένιο, τότε μισό εκατομμύριο καρχαρίες μπορεί να θανατωθούν για να τους αφαιρεθεί το φυσικό αυτό συστατικό. Το σκουαλένιο χρησιμοποιείται ως ανοσοενισχυτικό στην ιατρική, συστατικό που ενισχύει δηλαδή την αποτελεσματικότητα του εμβολίου, επιφέροντας ισχυρότερες ανοσολογικές αντιδράσεις.

Σημειώνεται ότι η βρετανική φαρμακευτική GlaxoSmithKline το χρησιμοποιεί ακόμα και στα εμβόλια κατά της γρίπης.

Χρίστος Πέτρου στο Κανάλι 6: Εμβόλιο για τον Covid-19 δεν είναι πιθανό να  βγει στην αγορά πριν το 2021 – University of Nicosia

Η εταιρία είχε δηλώσει από τον Μάιο πως προτίθεται να φτιάξει 1 δισ. δόσεις του ανοσοενισχυτικού για πιθανή χρήση στα εμβόλια κατά του κορωνοϊού. Περίπου 3.000 καρχαρίες χρειάζονται για 1 τόνο σκουαλενίου.

Το παρατηρητήριο άγριας ζωής από την Καλιφόρνια, Shark Allies, σημειώνει, ωστόσο, πως θα χρειαστούν κάπου 250.000 καρχαρίες για ένα εμβόλιο κατά της Covid-19 για τον παγκόσμιο πληθυσμό. Αν μάλιστα το εμβόλιο χρειαστεί να δοθεί σε δύο δόσεις, τότε μιλάμε για μισό εκατομμύριο καρχαρίες.

Οι ειδικοί πειραματίζονται πάντως και με συνθετικές εκδοχές του σκουαλενίου (από ζαχαροκάλαμα), ώστε να μην απειληθεί ο καρχαρίας ως είδος για να σωθεί ο άνθρωπος.