Ανησυχείτε; Η απάντηση των επιστημόνων για το αν είναι επικίνδυνες οι πισίνες να κολλήσετε τον κορονοϊό

Υγεία

Οι επιστήμονες συμφωνούν ότι η πιθανότητα μόλυνσης με κορωνοϊό σε εξωτερικούς χώρους είναι πολύ χαμηλότερη από ό,τι σε εσωτερικούς χώρους… Βέβαια οι οδηγίες και τα μέτρα προστασίας είναι ίδια με οποιαδήποτε άλλη εξωτερική δραστηριότητα:  «Διατηρήστε τις κοινωνικές αποστάσεις, πλένετε συχνά τα χέρια σας, απολυμάνετε επιφάνειες και φοράτε μάσκα, όταν είναι δυνατόν για να διατηρήσετε χαμηλή την πιθανότητα μετάδοσης».

Σύμφωνα με τους επιστήμονες οι πισίνες και τα υδάτινα πάρκα παρουσιάζουν μοναδικές προκλήσεις για την τήρηση αυτών των οδηγιών. Η χρήση μάσκας είναι αδύνατη όταν κολυμπά κάποιος και η διατήρηση των αποστάσεων είναι αρκετά δύσκολη σε πολυσύχναστα μέρη, όπως είναι οι πισίνες. Ο κίνδυνος, λένε οι ειδικοί, δεν βρίσκεται στο νερό.

«Το χλώριο και το βρώμιο που βρίσκονται στις δεξαμενές απενεργοποιούν τον ιό και καθιστούν τον κίνδυνο μετάδοσης ακόμη χαμηλότερο. Υπάρχει μια «θεωρητική» πιθανότητα να μολυνθεί κάποιος από κορωνοϊό από το ίδιο το νερό της πισίνας, αλλά είναι τόσο αμελητέα (η πιθανότητα) που μάλλον είναι ουσιαστικά μηδενική», δήλωσε η Angela Rasmussen, ιολόγος στη Σχολή Δημόσιας Υγείας του Πανεπιστημίου Columbia Mailman.

Δροσιστικές βουτιές σε πισίνες της Αθήνας | LIFESTYLE ...

Πιο πολύ κινδυνεύει κάποιος να μολυνθεί όταν βρίσκεται σε μια πισίνα από τους άλλους ανθρώπους που βρίσκονται εκεί παρά από το ίδιο το νερό. Σύμφωνα με τους επιστήμονες, ο πρωταρχικός τρόπος εξάπλωσης του κορωνοϊού είναι από άτομο σε άτομο, όταν ένα μη μολυσμένο άτομο αναπνεύσει σταγονίδια που προήλθαν από μολυσμένο άτομο μέσω βήχα, φτερνίσματος ή ομιλίας. Αν και είναι πιθανό, η μετάδοση του ιού να προέρχεται από άγγιγμα μιας επιφάνειας με ενεργό ιό, σύμφωνα με τα Κέντρα Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων, «αυτό δεν θεωρείται ότι είναι ο κύριος τρόπος εξάπλωσης».

Για αυτό οι ειδικοί αναφέρουν ότι πρέπει να «ανησυχείτε λιγότερο για το νερό και την επιφάνεια μιας ξαπλώστρας και περισσότερο για το άτομο που στέκεται δίπλα σας στην είσοδο του πάρκου ή όταν περπατάτε στο ρηχό άκρο της πισίνας. Θυμηθείτε, διατρέχετε μεγαλύτερο κίνδυνο σε εσωτερικούς χώρους, όπως στα αποδυτήρια» αναφέρει η δρ. Rasmussen. «Μπορείτε να φανταστείτε ότι το να περιμένετε σε μια μεγάλη ουρά για να κατεβείτε μια νεροτσουλήθρα, ή να κολυμπήσετε σε μια πισίνα γεμάτη κόσμο, είναι περιβάλλοντα που πιθανώς υπάρχει υψηλότερος κίνδυνος», πρόσθεσε.