ΠΡΟΣΟΧΗ εκεί έξω… Τι είναι το “χάπι του βιασμού”, οι παρενέργειες που οδηγούν έως και τον θάνατο

Κοινωνία Υγεία

Η καταγγελία για βιασμό της 24χρονης, στη Θεσσαλονίκη, έχει προκαλέσει πολλές συζητήσεις για το λεγόμενο “χάπι του βιασμού”…  Ο αγγλικός όρος είναι ο «date rape drugs» και χαρακτηρίστηκε έτσι τη δεκαετία του ’90. Τα χάπια αυτά δεν έχουν χρώμα, οσμή ή γεύση και η πλειοψηφία των ανθρώπων αγνοεί ότι έχει πάρει κάτι τέτοιο…

Σε αυτά τα χάπια, όπως αναφέρουν επιστήμονες, η πιο ευρέως διαδεδομένη ουσία είναι η φθοριονιτροζεπάμη η οποία χρησιμοποιείται ως ηρεμιστικό-υπνωτικό-αγχολυτικό. Η συγκεκριμένη ουσία κυκλοφορεί, ευρέως στο διαδίκτυο, αλλά για να την προμηθευτεί κάποιος, από φαρμακείο, χρειάζεται ειδική συνταγή ιατρού.

Στις παρενέργειές του προκαλεί καταστολή του κεντρικού νευρικού συστήματος, άμβλυνση των αντιστάσεων και σε κάποιες περιπτώσεις μπορεί να προκαλέσει ακόμη και αύξηση ερωτικής διάθεσης. Όπως και να έχει καθιστά τον άνθρωπο πιο ευάλωτο και αδύναμο να αντισταθεί σε επιθέσεις.

Όμως, η πιο επικίνδυνη παρενέργεια που μπορεί να προκαλέσει η ουσία αυτή είναι η ανάδρομη αμνησία. Δηλαδή ο άνθρωπος στον οποίο έχει χορηγηθεί, να ξυπνήσει και δεν θα θυμάται τίποτα.

Σύμφωνα με ιατροδικαστές, “αυτές οι ουσίες είναι ιδιαίτερα επικίνδυνες, ιδίως όταν συνδυαστούν με το ποτό, προκαλώντας στο άτομο που τα λαμβάνει σοβαρή αναπνευστική ανεπάρκεια που μπορεί να οδηγήσει και στον θάνατο”.

Σύνολο επισκέψεων 2,159 , Σήμερα 2