Για να μην ξεχνά το μυαλό σας, αυτό είναι το καλύτερο “φάρμακο”, αρκεί να ιδρώσετε…

Υγεία

Αν θέλετε να μην ξεχνάτε όσα μάθατε, τότε υπάρχει λύση, σύμφωνα με τους επιστήμονες… Ολλανδική επιστημονική έρευνα σημειώνει ότι μία πολύ καλή στρατηγική για να τονώσετε την μνήμη σας είναι να ασκείστε σωματικά, περίπου τέσσερις ώρες μετά.

Οι ερευνητές του Ιατρικού Κέντρου του Πανεπιστημίου Ράντμπουντ πειραματίσθηκαν με 72 εθελοντές. Οι συμμετέχοντες κλήθηκαν να απομνημονεύσουν διάφορα πράγματα και στη συνέχεια χωρίσθηκαν τυχαία σε τρεις ομάδες: η μία ασκήθηκε σωματικά αμέσως, η δεύτερη μετά από τέσσερις ώρες και η τρίτη δεν ασκήθηκε καθόλου.

Μετά από δύο μέρες, οι εθελοντές εξετάσθηκαν για το πόσα θυμούνταν από όσα είχαν μάθει, ενώ παράλληλα έγινε μαγνητική απεικόνιση (MRI) του εγκεφάλου τους. Διαπιστώθηκε ότι, από τις τρεις ομάδες, υπερείχε η δεύτερη που είχε ασκηθεί με καθυστέρηση τεσσάρων ωρών. Η εγκεφαλική απεικόνιση επιβεβαίωσε ότι τα μέλη αυτής της ομάδας είχαν καλύτερη λειτουργία του ιπποκάμπου, της περιοχής που είναι σημαντική για την μνήμη και την μάθηση.

Προηγούμενες μελέτες έχουν δείξει πάντως ότι οι ουσίες κατεχολαμίνες στο σώμα, οι οποίες περιλαμβάνουν τη ντοπαμίνη και τη νορεπινεφρίνη, όταν βρίσκονται σε αυξημένα επίπεδα, μπορούν να βελτιώσουν την μνήμη. Ένας τρόπος να αυξηθούν οι κατεχολαμίνες, είναι μέσω της σωματικής άσκησης.

Το ζήτημα θα μελετηθεί περαιτέρω από τους ερευνητές για να διαπιστώσουν ποιό είναι το ιδανικό χρονικό «παράθυρο», στη διάρκεια του οποίου να ασκείται κανείς για τη βελτίωση της μνήμης του. Πηγή περιοδικό βιολογίας Current Biology

Σύνολο επισκέψεων 3,698 , Σήμερα 1