Και όμως δεν είναι φωτογραφία…

Εμπνεύσεις... τέχνης

Το έργο  “Σαμαρίνα” είναι του ζωγράφου Δημητρίου Γιολδάση, ο οποίος απεβίωσε, σαν σήμερα, στις 5 Φεβρουαρίου του 1993 στην Καρδίτσα.

Ο Γιολδάσης αρχικά καταπιάστηκε με την προσωπογραφία τηρώντας τα ακαδημαϊκά πρότυπα. Αργότερα συγκαταλέγεται στους καλλιτέχνες της πρώτης εικοσαετίας του 20ού αιώνα που προσπάθησαν να αποδεσμευτούν από τον φορμαλισμό που προωθούσε η ακαδημαϊκή ζωγραφική στην Ανωτάτη Σχολή Καλών Τεχνών και να αναζητήσουν νέες μορφές έκφρασης μέσω των αισθητικών αρχών που είχαν αναδειχτεί στο Παρίσι και είχαν ήδη διοχετευτεί και στην Ελλάδα. Στην πορεία ο Γιολδάσης ασχολήθηκε κατά κύριο λόγο με την τοπιογραφία και ειδικότερα με την απεικόνιση του τοπίου αλλά και των κατοίκων του θεσσαλικού κάμπου.

Το 1966 έλαβε το Χρυσό Σταυρό του Τάγματος του Γεωργίου Α΄, το 1982 τιμήθηκε από τον δήμο Καρδίτσας με το Αργυρούν μετάλλιο της πόλης, το 1984 έλαβε το Χρυσό μετάλλιο της πόλης των Αθηνών ενώ το 1989 τον βράβευσε η Ακαδημία Αθηνών. Το έργο της φωτογραφίας είναι δωρεά του καλλιτέχνη στην Εθνική Πινακοθήκη.