Κινδυνεύει η Κως από τσουνάμι; Γιατί ανησυχούν οι σεισμολόγοι. Αντιδράσεις κατοίκων

Περιβάλλον

Στο πλαίσιο πιλοτικού προγράμματος, τοποθετήθηκαν δύο συστήματα που προειδοποιούν για την επικινδυνότητα να σημειωθεί τσουνάμι στην Κω.
Το γεγονός αυτό προκάλεσε «εμφύλιο» με τους κατοίκους και επιχειρηματίες να αντιδρούν έντονα.
Σύμφωνα με πληροφορίες, οι πινακίδες έχουν τοποθετηθεί με τη χρηματοδότηση ευρωπαϊκού φορέα έρευνας, στο πλαίσιο πιλοτικού προγράμματος. Η Κως είναι η πρώτη περιοχή της χώρας στην οποία εγκαθίσταται το εν λόγω σύστημα μετά τον σεισμό που σημειώθηκε στο νησί το καλοκαίρι 2017, όπου προκλήθηκε τσουνάμι ύψους 1,5 μέτρου.

Ο καθηγητής σεισμολογίας Ευθύμης Λέκκας μιλώντας σε δημοσιογράφους αναγνώρισε ότι υπάρχει πιθανότητα τσουνάμι στο συγκεκριμένο νησί.

«Πρέπει να εκσυγχρονιστούμε ως κοινωνία, να αφήσουμε πίσω τα παλιά, την άποψη ότι κρύβουμε τα θέματα κάτω από το χαλί, γιατί αυτό στοιχίζει ζωές
Είμαι ο συντάκτης της παγκόσμιας κλίμακας τσουνάμι”. Όπως τόνισε ο κ. Λέκκας, “στην Κω υπάρχει πιθανότητα να έχουμε τσουνάμι. Δεν έχει καμία σημασία το ύψος του τσουνάμι στις επιπτώσεις. Μπορεί να είναι μικρό με τεράστιες επιπτώσεις […] 
Ως παράδειγμα έφερε το τσουνάμι στην Ινδονησία, λέγοντας ότι το ύψος του κύματος μπορεί να ήταν δύο μέτρα, αλλά οι απώλειες ήταν μεγάλες ακριβώς επειδή δεν υπήρχε σύστημα προειδοποίησης. Και πρόσθεσε: “Έχω έναν ενδοιασμό αν έπρεπε να μπουν αυτή τη χρονική περίοδο».