Το νησί των πανηγυριών… Από εδώ δεν φεύγεις αν δεν ζήσεις μία βραδιά γλεντιού…

Πολιτισμός

Σε όλη τη διάρκεια του χρόνου στην Ικαρία τελούνται πάνω από 80 πανηγύρια στις πιο σημαντικές γιορτές. Ρασκός, καριώτικο κρασί, ζωντανή παραδοσιακή μουσική, κέφι, Ικαριώτικος χορός, άνθρωποι που γελάνε και αγκαλιάζονται και γλέντι μέχρι το πρωί!

Αυτά είναι τα Ικαριώτικα πανηγύρια! Όταν επισκεφτείτε την Ικαρία, σίγουρα δεν πρέπει να παραλείψετε να έρθετε σε ένα πανηγύρι και να γνωρίσετε από κοντά τον πολιτισμό των Ικαριωτών.

Τα πανηγύρια της Ικαρίας είναι η γιορτή των Αγίων, των χωριών και των μελών της κοινότητας. Πρόκειται για πολιτισμική πρακτική κομβική στη ζωή των ικαριακών κοινοτήτων. Αναγνωρίζονται από τους εντόπιους ως «παμπάλαιο έθιμο», που «έτσι το ‘βραμε», και που νιώθουν την υποχρέωση να το μεταλαμπαδεύουν στις νεότερες γενιές.

Τα τελευταία χρόνια τα πανηγύρια έχουν “ξαναγεννηθεί” με την συμμετοχή της νεολαίας, αλλά και των επισκεπτών του νησιού τα καλοκαίρια, καθώς είναι ένα από τα στοιχεία της ιδιοτυπίας των Ικαριωτών. Στα Ικαριώτικα πανηγύρια, οι διοργανωτές είναι όλοι εθελοντές του χωριού που μαγειρεύουν (βραστό και ψητό κατσίκι, πατάτες, σαλάτες, κλπ.), σερβίρουν, ενώ η ορχήστρα με κυρίαρχο το βιολί δίνουν ιδιαίτερη έμφαση στον Ικαριώτικο χορό.

Τα τελευταία χρόνια, τα πανηγύρια της Ικαρίας, έχουν τύχει διεθνούς ενδιαφέροντος και προβολής, με αφιερώματα στον διεθνή Τύπο. Απαντώνται σε όλα τα χωριά της Ικαρίας, σε ικαριακές κοινότητες της διασποράς στο εσωτερικό και στο εξωτερικό. Από την αυγή του 20ου αιώνα έως τις μέρες μας τα Πανηγύρια γίνονται για κοινωφελείς σκοπούς. Είναι, επίσης, ζωτικής σημασίας για την ανανέωση των οικογενειακών, φιλικών και κοινοτικών δεσμών και έχουν συμβάλει σημαντικά στη διατήρηση της συνοχής της κοινότητας, στη συλλογική ψυχαγωγία και μνήμη.

Τα Πανηγύρια της Ικαρίας εγγράφηκαν στο Εθνικό Ευρετήριο Άυλης Πολιτιστικής Κληρονομιάς της Ελλάδας, «αναγνωρίζοντας την ανάδειξη και διαφύλαξη εκείνων των στοιχείων που οι ίδιοι οι φορείς θεωρούν κρίσιμα για τη συλλογική τους ταυτότητα, την ιστορία και τον πολιτισμό τους”.

Σύνολο επισκέψεων 2,814 , Σήμερα 1