Η πρώτη γυναίκα στην “ανδροκρατούμενη” Σχολή Καλών Τεχνών

Εμπνεύσεις... τέχνης

Το έργο “Εμπρός στο τζάκι”, του 1910 είναι της ζωγράφου Σοφίας Λασκαρίδου. Μετά από δυναμική παρέμβασή της προς τον βασιλιά Γεώργιο τον Α΄, κατατάχθηκε στο Σχολείο Καλών Τεχνών της Αθήνας, καταφέρνοντας να είναι η πρώτη γυναίκα που φοίτησε στη Σχολή.

Διακρίθηκε για τον αγώνα της υπέρ των δικαιωμάτων των γυναικών στο Σχολείο Καλών Τεχνών. Εκεί υπήρξε μαθήτρια, μεταξύ άλλων, των Νικηφόρου Λύτρα και Γεώργιου Ιακωβίδη.

Το έργο της Λασκαρίδου, αρκετά εκτεταμένο, ποσοτικά και θεματολογικά, είναι τοπιογραφικό στο μεγαλύτερο μέρος του, ενώ περιλαμβάνει και συνθέσεις με σκηνές της καθημερινής ζωής, όπου κυριαρχούν οι γυναικείες μορφές, προσωπογραφίες και νεκρές φύσεις.

Το σπίτι όπου μεγάλωσε στην Καλλιθέα, το οποίο έχτισαν οι γονείς της με βάση τα σχέδια του γνωστού αρχιτέκτονα Έρνεστ Τσίλερ, στεγάζει σήμερα τη Δημοτική Πινακοθήκη Καλλιθέας. Εκεί μπορεί κανείς να δει φωτογραφίες της, έργα της και προσωπικά της αντικείμενα. Το έργο της φωτογραφίας είναι κληροδότημα Σοφίας Λασκαρίδου και εκτίθεται στην Εθνική Πινακοθήκη.