Μαύρη επέτειος… Τους έψαχναν επί τρεις ημέρες…

Σαν Σήμερα

Μαύρη επέτειος είναι η 5η Φεβρουαρίου για την Ελλάδα και την Πολεμική Αεροπορία. Σαν σήμερα, το 1991, μεταγωγικό αεροσκάφος C-130 της Πολεμικής Αεροπορίας συντρίβεται στο όρος Όθρυς.

Το μοιραίο αεροσκάφος τύπου C-130 με αριθμό 748 είχε απογειωθεί την Ελευσίνα. Τελικός προορισμός ήταν η 115 Πτέρυγα Μάχης στα Χανιά της Κρήτης, με ενδιάμεσο σταθμό για να παραλάβει προσωπικό στην 111 ΠΜ (Αγχίαλο). Στο αεροσκάφος επέβαιναν 63 αξιωματικοί, υπαξιωματικοί και σμηνίτες. Όλοι νεκροί…

Το C-130 απογειώθηκε, λίγο πριν από το μεσημέρι, από το αεροδρόμιο της Ελευσίνας. Είκοσι λεπτά μετά την απογείωση του αεροσκάφους το στίγμα του χάνεται από το ραντάρ. Το αεροσκάφος βρισκόταν περίπου 38 χιλιόμετρα από την Αγχίαλο, όταν ξαφνικά χάθηκε από το ραντάρ.

Για τρεις ημέρες δεν είχε βρεθεί ίχνος του αεροσκάφους παρά τις προσπάθειες των ομάδων έρευνας και διάσωσης. Τελικά τρεις ημέρες μετά, στις 8 Φεβρουαρίου 1991 πιλότος στρατιωτικού ελικοπτέρου εντοπίζει συντρίμμια του C-130 στην κορυφή Τσατάλι του όρους Όθρυς, σε υψόμετρο 1.520 μέτρων. Τα συντρίμμια του C-130 βρέθηκαν 60 χιλιόμετρα περίπου μακριά από το σημείο που θα έπρεπε κανονικά να βρίσκεται και σε λάθος γωνία 63 μοίρες.

Γράφτηκαν πολλά και ακούστηκαν ακόμα περισσότερα για την τραγωδία στο όρος Όθρυς. Ακούστηκαν σενάρια περί προστασίας μυστικών, εμπλοκής άλλων αεροσκαφών, ακόμα και για μεταφορά εκρηκτικών που προκάλεσαν την τραγωδία.Τίποτα από αυτά πάντως δεν επιβεβαιώθηκε.

Το επίσημο πόρισμα για το δυστύχημα δεν δόθηκε στη δημοσιότητα με την αιτιολόγηση ότι επρόκειτο για στρατιωτικό απόρρητο, αλλά δηλώθηκε με κατηγορηματικό τρόπο ότι δεν κρύβεται κανένα μυστήριο πίσω από την τραγωδία.