Ο πίνακας που προκάλεσε ένα σκάνδαλο…

Εμπνεύσεις... τέχνης

Ο πίνακας είναι του Λούκα Τζορντάνο (Luca Giordano, 1632 – 1705) και φέρει τον τίτλο “Η θεραπεία του παραλυτικού”, του 1653.

Με αφορμή τη σημερινή επέτειο του θανάτου του Άλμπρεχτ Ντύρερ (1471 – 1528) ας θυμηθούμε ένα σκάνδαλο που είχε ξεσπάσει τον 17ο αιώνα, με πρωταγωνιστή τον Ναπολιτάνο ζωγράφο Λούκα Τζορντάνο, το οποίο καταδεικνύει τη μεγάλη φήμη του Ντύρερ στον κύκλο των συλλεκτών της Ιταλίας.

Ο ηγούμενος της μονής της Τσερτόζα του Σαν Μαρτίνο, στη Νάπολη ισχυριζόταν ότι ο Λούκα Τζορντάνο ήταν ικανός να μιμηθεί όλες τις τεχνοτροπίες εκτός από εκείνη του Άλμπερτ Ντύρερ για τον οποίο έτρεφε μεγάλο πάθος. Είχε, μάλιστα, αγοράσει ένα έργο του έναντι 600 σκούδων. Οι ειδικοί διαβεβαίωναν ότι ήταν ένας αυθεντικός Ντύρερ. Ο ηγούμενος που καυχήθηκε μπροστά στον Λούκα για την αγορά του άκουσε τον τελευταίο να του λέει ότι το έργο το είχε ζωγραφίσει αυτός ο ίδιος και για να επιβεβαιώσει τα λεγόμενά του έδειξε το σημείο στο οποίο είχε υπογράψει διακριτικά.

Ο ηγούμενος κατέφυγε στη δικαιοσύνη απαιτώντας το χρηματικό ποσό το οποίο είχε καταβάλει για την αγορά του έργου πιστεύοντας ότι ήταν του Ντύρερ και όχι του Τζιορντάνο. Η υπόθεση έφτασε στο δικαστήριο του Βασιλικού Συμβουλίου και η απόφαση ήταν αθωωτική για τον Λούκα, καθότι οι δικαστές αναγνώρισαν ότι η αξία του ήταν τόσο μεγάλη όσο και του Ντύρερ. Ο δε πρίγκιπας Sonnino, για να μην ταράζεται άλλο ο ηγούμενος, αγόρασε το έργο το οποίο, έτσι κι’ αλλιώς, ήταν της αρεσκείας του, έναντι 1600 σκούδων. Ο πίνακας αναδημοσιεύεται από την Εθνική Πινακοθήκη – Μουσείο Αλεξάνδρου Σούτσου / National Gallery.

Σύνολο επισκέψεων 517 , Σήμερα 1