Πόσα χρήματα δώσαμε για να αποκτήσουμε αυτόν τον υπέροχο πίνακα

Εμπνεύσεις... τέχνης Σαν Σήμερα

Σαν σήμερα, Πέμπτη 8 Ιουνίου 1995, η τότε διευθύντρια της Εθνικής Πινακοθήκης, Μαρίνα Λαμπράκη Πλάκα, ανακοινώσε την αγορά του πίνακα «Ο Άγιος Πέτρος», αυτόγραφου έργου του Δομήνικου Θεοτοκόπουλου.

Το έργο αγοράστηκε από την Εθνική Πινακοθήκη αντί 1.200.000 δολαρίων (περίπου 290 εκατομμυρίων δραχμών). Το ποσό για την αγορά του έργου συγκεντρώθηκε από τις προσφορές ιδρυμάτων, καλλιτεχνών και πολιτών που ανταποκρίθηκαν με αξιοσημείωτη ευαισθησία στην ανάγκη απόκτησης του έργου του El Greco.

Ο «Άγιος Πέτρος» ανήκει σε μια σειρά από προσωπογραφίες των δώδεκα Αποστόλων και του Χριστού, που δημιουργήθηκαν για πρώτη φορά από τον Ελ Γκρέκο και ονομάστηκαν «αποστολάτα». Στόλιζαν συνήθως το σκευοφυλάκιο των δυτικών καθολικών ναών, όπου οι ιερείς φύλασσαν τα ιερά σκεύη της εκκλησίας.

Ο «Άγιος Πέτρος» είναι μια αυστηρή ρεαλιστική μορφή που κοιτάζει στοχαστικά πέρα από το θεατή. Κρατάει τα κλειδιά που του εμπιστεύθηκε ο Χριστός. Ο μπλε χιτώνας και το πορτοκαλί ιμάτιο έχουν ζωγραφιστεί με πλατιές πινελιές, ενώ λευκά φώτα σαν αστραπές τρέχουν πάνω στις πτυχές, θυμίζοντας τα φώτα και τις χρυσοκοντιλιές της βυζαντινής τέχνης. Το έργο βρίσκεται στην Εθνική Πινακοθήκη.