Κάνατε το εμβόλιο; Πως αντιδρά ο οργανισμός σας εάν προσβληθείτε αργότερα από τον ιό…

Υγεία

Η λειτουργία των εμβολίων κατά του κορωνοϊού βασίζεται στην προετοιμασία του ανοσοποιητικού συστήματος του ατόμου, δηλαδή της φυσικής άμυνας του οργανισμού μας, ώστε να αναγνωρίζει τη συγκεκριμένη νόσο και να μας προστατεύει από αυτήν.

Κλειδί η ανοσία

Ο εμβολιασμός κατά της COVID-19 αφορά την πρόκληση απόκρισης ενάντια σε μια πρωτεΐνη -είτε ολόκληρη είτε τμήμα αυτής- η οποία βρίσκεται μόνο στον ιό που προκαλεί την COVID-19. Όταν ένα άτομο λαμβάνει το εμβόλιο δημιουργείται ανοσοαπόκριση.

Τα περισσότερα εμβόλια κατά της COVID-19 χρειάζονται δύο δόσεις για τη δημιουργία ανοσίας. Εάν το άτομο προσβληθεί αργότερα από τον ιό, το ανοσοποιητικό σύστημα είναι σε θέση να τον αναγνωρίσει. Έπειτα, είναι ήδη προετοιμασμένο να του επιτεθεί. Βέβαια υπάρχουν οι περιπτώσεις που όντως νοσούν οι εμβολιασμένοι και με μια και με δυο δόσεις. Από το σύνολο των εμβολιασθέντων, με τα μέχρι σήμερα διαθέσιμα στοιχεία το ποσοστό των ατόμων αυτών  είναι της τάξεως του 0,2%, σύμφωνα με την πρόεδρο της Επιτροπής Εμβολιασμών Μ. Θεοδωρίδου η οποία χαρακτηρίζει το φαινόμενο αυτό «αναμενόμενο» καθώς όπως εξηγεί: «Κανένα εμβόλιο δεν είναι 100% αποτελεσματικό. Αλλά το ποσοστό, εάν γίνει σωστός ο εμβολιασμός, είναι εξαιρετικά μικρό και αυτό δεν πρέπει να αποτελεί μια δικαιολογία για μη εμβολιασμό. Όσοι εμβολιασμένοι νοσούν είναι ολιγοσυμπτωματικοί ή τελείως ασυμπτωματικοί».

Επίσης, κατά καιρούς οι ειδικοί έχουν τονίσει πως όταν κάποιος εμβολιαστεί δεν σημαίνει ότι σταματά να προσέχει και να φορά μάσκα να τηρεί τις αποστάσεις και να πλένει τα χέρια του.

Ποια εμβόλια χορηγούνται στην Ελλάδα

Το πρώτο εμβόλιο που ήρθε στην Ελλάδα ήταν το MRNA εμβόλιο της BIONTECH/PFIZER. Το εμβόλιο αυτό γίνεται σε δύο δόσεις. Η δεύτερη δόση γίνεται 3 εβδομάδες μετά την πρώτη.

Με τον ίδιο τρόπο ξεκίνησε να χορηγείται  στη χώρα μας το επίσης MRNA εμβόλιο της MODERNA.

Το τρίτο εμβόλιο που χορηγείται στη χώρα μας είναι αυτό της ASTRAZENECA το οποίο επίσης χορηγείται σε 2 δόσεις. Η δεύτερη δόση γίνεται μετά από 3 μήνες από την πρώτη.

Το πρώτο εμβόλιο που θα χορηγείται σε μια μόνο δόση, αναμένεται τον Απρίλιο στη χώρα μας και είναι το εμβόλιο της JOHNSON & JOHNSON.

Εμβόλια νουκλεϊκού οξέος (MRNA)

Από αυτά τα εμβόλια, εκείνα των εταιρειών BIONTECH/PFIZER & MODERNA  έχουν ήδη ξεκινήσει να χορηγούνται στη χώρα μας. Εμβόλιο αυτής της κατηγορίας παρασκευάζει και η εταιρεία Cure Vac .

Ο τύπος αυτός εμβολίου περιέχει μέρος των «οδηγιών» από τον ιό που προκαλεί την COVID-19. Αυτό επιτρέπει στα ίδια τα κύτταρα του οργανισμού να παράγουν μια πρωτεΐνη που βρίσκεται μόνο στον συγκεκριμένο ιό.

Το ανοσοποιητικό σύστημα του ατόμου αναγνωρίζει ότι η εν λόγω πρωτεΐνη δεν θα έπρεπε να βρίσκεται στον οργανισμό και ανταποκρίνεται με τη δημιουργία φυσικής άμυνας κατά της λοίμωξης από την COVID-19.

Εμβόλια ιικού φορέα

Στην κατηγορία αυτή ανήκει το εμβόλιο της ASTRAZENECA  το οποίο ήδη χορηγείται στη χώρα μας και αυτό της JOHNSON & JOHNSON, οι πρώτες δόσεις του οποίου αναμένονται τον Απρίλιου στην Ελλάδα.

Ο εν λόγω τύπος εμβολίου χρησιμοποιεί έναν άλλον, αβλαβή ιό για τη μεταφορά «οδηγιών» από τον ιό που προκαλεί την COVID-19. Αυτό επιτρέπει στα ίδια τα κύτταρα του οργανισμού να παράγουν την πρωτεΐνη που βρίσκεται μόνο στον ιό της COVID-19.

Το ανοσοποιητικό σύστημα του ατόμου αναγνωρίζει ότι η εν λόγω πρωτεΐνη δεν θα έπρεπε να βρίσκεται στον οργανισμό και ανταποκρίνεται με τη δημιουργία φυσικής άμυνας κατά της λοίμωξης από την COVID-19.

Κορωνοϊός: Στις 27 Δεκεμβρίου αρχίζουν οι εμβολιασμοί στην Ελλάδα

Εμβόλια βασισμένα σε πρωτεΐνη

Σε αυτή την κατηγορία ανήκει το εμβόλιο της SANOFI/GSK, ποσότητα του οποίου προορίζεται από την Ε.Ε και για τη χώρα μας τους επόμενους μήνες. Αυτός ο τύπος εμβολίου περιέχει τμήματα μιας πρωτεΐνης που βρίσκεται μόνο στον συγκεκριμένο ιό.

Τα τμήματα αυτά αρκούν ώστε το ανοσοποιητικό σύστημα του ατόμου να αναγνωρίσει ότι η εν λόγω πρωτεΐνη δεν θα έπρεπε να βρίσκεται στον οργανισμό και να ανταποκριθεί με τη δημιουργία φυσικής άμυνας κατά της λοίμωξης από την COVID-19. Πληροφορίες ΑΜΠΕ