Εδώ συνέβη ο… “Τιτανικός της Ελλάδας”. Αν και άγνωστη, ήταν από τις μεγαλύτερες ναυτικές τραγωδίες

Ο τόπος μας

Μία από τις μεγαλύτερες ναυτικές τραγωδίες, που παραμένει ευρέως άγνωστη. Συνέβη, σαν σήμερα, το βράδυ της 12ης Φεβρουαρίου 1944 κοντά στη νησίδα Πάτροκλος (Γαϊδουρονήσι), που βρίσκεται στον Σαρωνικό απέναντι από τα Λεγρενά.

Ήταν όταν το Νορβηγικό πλοίο «Όρια» το οποίο είχε τότε επιταχθεί από τους Γερμανούς κατακτητές των Δωδεκανήσων χρησιμοποιήθηκε για να μεταφερθούν από το νησί της Ρόδου στον Πειραιά Ιταλοί αιχμάλωτοι. Τελικά το πλοίο με τους Ιταλούς αιχμαλώτους δεν έφτασε ποτέ στον προορισμό του λόγω διαφόρων παραγόντων. Ήταν ένας συνδυασμός πολύ άσχημων καιρικών συνθηκών και της επίθεσης των Βρετανικών πολεμικών πλοίων αλλά και αρκετών κατασκευαστικών προβλημάτων που είχε το «Όρια». Όλα αυτά είχαν σαν αποτέλεσμα να γίνει ένα από τα πιο πολύνεκρα ναυάγια στη ναυτική ιστορία. Οδηγήθηκαν στο θάνατο 4.074 άτομα (4.025 Ιταλοί, 44 Γερμανοί και 5 μέλη του πληρώματος).

Την επόμενη μέρα το πρωί το θέαμα με τους νεκρούς στρατιώτες στην παραλία Χάρακας ήταν σοκαριστικό μιας και πολλούς από αυτούς το κύμα τους είχε βγάλει στην ακτή. Τόσοι πολλοί ήταν οι νεκροί φαντάροι που κείτονταν στην ακτή ο ένας επάνω στον άλλο.

Μετά τον πόλεμο, το πλοίο ανασύρθηκε από το βυθό και διαλύθηκε για να πουληθούν τα υλικά του για άλλες χρήσεις. Στο βυθό του Σουνίου υπάρχουν ακόμα ελάχιστα απομεινάρια της τραγωδίας….

Δείτε το βίντεο από την ομάδα updrones