Τραγικό. Διανύουν χιλιάδες χλμ για να έρθουν στον τόπο μας… Και πεθαίνουν καταπίνοντας σκάγια όπλων

Περιβάλλον

Τραγική η ιστορία τους… Τα ομορφότερα πουλιά του κόσμου, τα φοινικόπτερα, ταξιδεύουν χιλιάδες χιλιόμετρα για να έρθουν στον τόπο μας και να ξεχειμωνιάσουν… Και δυστυχώς κάποια από αυτά δεν θα γυρίσουν ποτέ πίσω… Πεθαίνουν καταπίνοντας σκάγια από τα φυσίγγια κυνηγών, στους υγρότοπους της χώρας μας.

Το πρόβλημα της δηλητηρίασης των φοινικοπτέρων από μόλυβδο διογκώνεται το τελευταίο χρονικό διάστημα. Όπως σημειώνουν επιστήμονες της «Δράσης για την άγρια ζωή», μέσα σε μια βδομάδα παρέλαβαν τέσσερα φλαμίνγκο για περίθαλψη και όλα είχαν καταπιεί σκάγια μολύβδου. Παράλληλα έχουν ενημερωθεί και για άλλα πτηνά που αντιμετώπιζαν πρόβλημα επιβίωσης τα οποία δυστυχώς δεν έφτασαν στις εγκαταστάσεις.

Πριν λίγες μέρες καταγράφηκαν άλλα τέσσερα νεκρά πουλιά στον υγρότοπο του Αγίου Μάμα στη Χαλκιδική. Από τα τέσσερα που παρέλαβαν για περίθαλψη, τα δύο δυστυχώς απεβίωσαν, ενώ τα άλλα δύο χαροπαλεύουν. Το ένα από αυτά έχει δεκάδες σκάγια στο στομάχι του και παλεύει να επιβιώσει.

Το υπουργείο Περιβάλλοντος μόλις πληροφορήθηκε το γεγονός μεσολάβησε ώστε η περιβαλλοντική οργάνωση να παραλάβει άμεσα ένα φάρμακο που διακινεί το Ινστιτούτο Φαρμακευτικής Έρευνας και Τεχνολογίας και ενδείκνυται για περιστατικά δηλητηρίασης από μόλυβδο.

Αποτέλεσμα εικόνας για δηλητηρίασης φλαμίνγκο

Παράλληλα, συνεργεία της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας έκαναν δειγματοληψίες στον υγρότοπο του Αγ. Μάμα προκειμένου να ερευνηθεί η ύπαρξη βαρέων μετάλλων.

Τα πουλιά καταπίνουν τα σκάγια, όταν κατά τη διάρκεια της τροφοληψίας τρώνε μικρά πετραδάκια από τον πυθμένα του υγροτόπου, για την καλύτερη χώνεψη της τροφής τους. Παρότι η χρήση των σκαγιών μολύβδου θα έπρεπε να είχε σταματήσει, η πολιτεία δεν έχει καταφέρει να αντιμετωπίσει το πρόβλημα, κάτι το οποίο έχουν επισημάνει οι περιβαλλοντικές οργανώσεις στο υπουργείο Περιβάλλοντος.