Και όμως αυτό το κρασί μας θεωρείται από τα καλύτερα του κόσμου

Διατροφή

Η Σάμος δεν είναι μόνο γνωστή για την οργιώδη βλάστηση και τα τουριστικά αξιοθέατά του, ή για τις προσωπικότητες που παρείχε στην ελληνική ιστορία, όπως τον Πυθαγόρα, τον φιλόσοφο Επίκουρο, τον αστρονόμο Αρίσταρχο που φέρεται να σχεδίασε τον πρώτο ηλιοκεντρικό χάρτη και άλλους.

Η Σάμος είναι γνωστή και για το γλυκό μοσχάτο κρασί της το «Νέκταρ», που έχει πολλές και σπουδαίες διακρίσεις. Είναι ίσως το πιο ιστορικό κρασί του νησιού που παράγεται από το Μικρόρωγο Μοσχάτο Λευκό Σάμου, το οποίο είναι φυτεμένο σε παραδοσιακές πεζούλες, στους πιο ορεινούς αμπελώνες του νησιού του ανατολικού Αιγαίου.

Το Νέκταρ είναι και το πιο δύσκολο στην παραγωγή του: οι οινολόγοι απλώνουν τα σταφύλια στον ήλιο για 10-15 ημέρες, ώστε να εξατμιστεί ένα μεγάλο ποσοστό του νερού που περιέχουν και μετά τα συνθλίβουν και ζυμώνουν τον χυμό για πολλούς μήνες, μέσα σε βαρέλια.

Το αποτέλεσμα είναι ένα πολύπλοκο κρασί που επιδέχεται παλαίωση στη φιάλη για 6 χρόνια σε δρύινα βαρέλια, που μπορεί να ξεπεράσει και τα 100 χρόνια (εφόσον είναι καλή η χρονιά). Το λιάσιμο των σταφυλιών ενέχει πολλούς κινδύνους πρώτος μεταξύ των οποίων η ανάπτυξη της πτητικής οξύτητας (που θυμίζει την ξινίλα του ξιδιού). Όταν τύχει, όμως, και όλα πάνε καλά, το αποτέλεσμα πραγματικά ενθουσιάζει…

To Νέκταρ είναι οίνος φυσικώς γλυκύς, αφού τα σάκχαρά του έχουν δημιουργηθεί με φυσικό τρόπο από το λιάσιμο των σταφυλιών, δίνοντας στο Μοσχάτο μια άλλη διάσταση: η αρωματική και γευστική του πολυπλοκότητα γοητεύει τον ουρανίσκο με καραμέλα βουτύρου, σταφίδα, καρύδι, ώριμο πορτοκάλι και νύξεις από γαρύφαλλο, ενώ στο στόμα η γλύκα του στηρίζεται από μια εκπληκτική μεταλλικότητα και οξύτητα που του χαρίζει υπέροχη ζωντάνια.

Το χρώμα του είναι βαθύ κεχριμπαρένιο, με όμορφες πορτοκαλί ανταύγειες. Στη μύτη επικρατούν αρώματα σταφίδας, αποξηραμένων φρούτων, μελιού και ξηρών καρπών. Καλή οξύτητα, μεγάλη επίγευση με νότες καπνού και αμυγδαλωτών. Άριστος συνοδός με ώριμα και αλμυρά τυριά, τάρτες, κρεμώδη γλυκά, και τυριά με μαρμελάδες φρούτων.