Στο Εθνικό Ιστορικό Μουσείο ή αλλιώς στο Μουσείο της Παλαιάς Βουλής μπορεί να βρει κανείς θησαυρούς που δεν θα δει αλλού. Η επίσκεψη αποτελεί ένα ταξίδι στο χρόνο, ειδικότερα στην εποχή της Επανάστασης του 1821, όπου συναντά κανείς εκθέματα, κειμήλια ακόμη και ζωγραφιές.
Μεταξύ άλλων, υπάρχει και ένα μακάβριο έκθεμα, τοποθετημένο σε ένα αγγείο με σχήμα αμφορέα στην αίθουσα που είναι αφιερωμένη στα τρία νησιά που διαδραμάτισαν σημαντικό ρόλο το ’21 -τις Σπέτσες, την Ύδρα, τα Ψαρά- και είναι η καρδιά του Κωνσταντίνου Κανάρη!
Η καρδιά του “μπουρλοτιέρη” και θρυλικού αγωνιστή του 1821 αφαιρέθηκε από τη σορό του από τον γιατρό Ιωάννη Ζωχιό και φυλάχτηκε με σεβασμό για να θυμίζει τις μεγάλες στιγμές του έθνους. Ο γλύπτης Θωμάς Θωμόπουλος φιλοτέχνησε τη λήκυθο και τη μαρμάρινη λάρνακα στην οποία τοποθετήθηκε. Στο Εθνικό Ιστορικό Μουσείο μεταφέρθηκε το 1933 ώστε να μετατραπεί σε προσκύνημα των νεότερων γενεών.
Στις πλευρές της λάρνακας είναι χαραγμένα με χρυσά γράμματα τα ονόματα της Χίου και των Ψαρών, του Τσεσμέ και της Αλεξανδρείας. Τόποι που μεγαλούργησε ο ένδοξος θαλασσομάχος. Στο επάνω μέρος στημένο το άγαλμα της Νίκης και στη λήκυθο χαραγμένη η φράση «Χαίρε καρδία ναυάρχου Κανάρη».
Στα κατορθώματα του Κανάρη συγκαταλέγεται η πυρπόληση της τουρκικής ναυαρχίδας στη Χίο (Ιούνιος 1822) και του μεγάλου τουρκικού δικρότου στην Τένεδο (Οκτώβριος 1822), η απόπειρα πυρπόλησης του οθωμανικού στόλου μέσα στο λιμάνι της Αλεξάνδρειας κ.α. Φωτογραφίες chrysα.
Ένα like φέρνει... χαμόγελα