Ημέρα γιορτής του εμβληματικού ιστορικού μνημείου του κέντρου της Αθήνας…

Πολιτισμός

Χρόνια πολλά και καλά στους εορτάζοντες και τις εορτάζουσες.Στη φωτογραφία είναι ο Ιερός Ναός των Αγίων Κωνσταντίνου και Ελένης, στην περιοχή της Ομόνοιας. Ένα εμβληματικό μνημείο του κέντρου της Αθήνας, χαρακτηρισμένο από το υπουργείο Πολιτισμού ως ιστορικό και διατηρητέο.

Τον Αύγουστο του 1869, το Δημοτικό Συμβούλιο Αθηνών αποφάσισε να κτίσει μια μεγάλη εκκλησία αφιερωμένη στον άγιο Κωνσταντίνο για να τιμήσει τη γέννηση του διαδόχου Κωνσταντίνου.

Τα σχέδια του ναού ανήκουν στον εμβληματικό αρχιτέκτονα Λύσανδρο Καυταντζόγλου, ο οποίος κόσμησε την πρωτεύουσα και με άλλα σπουδαία κτήρια (Πολυτεχνείο, Αρσάκειο Μέγαρο, Άγιος Γεώργιος Καρύτση κ.α.). Πρόκειται μάλιστα για το τελευταίο έργο του, πριν τον θάνατό του, το 1885.

Η θεμελίωση του ναού πραγματοποιείται το 1871, αλλά οι εργασίες συνεχίζονται μέχρι και το 1905, όταν, μετά τη δωρεά της βασίλισσας Όλγας, συμπληρώνονται οι βασικές ελλείψεις του ναού και αποφασίζονται τα εγκαίνια, παρουσία της βασιλικής οικογένειας, του πρωθυπουργού Γ. Θεοτόκη και μελών της Ιεράς Συνόδου.

Ο ναός αρχιτεκτονικά ανήκει στον τύπο της τρίκλιτης τρουλαίας βασιλικής με εγκάρσιο κλίτος. Ιδιαίτερο χαρακτηριστικό του είναι το πρόπυλο στην πρόσοψη, με ημικίονες κορινθιακού ρυθμού, πεσσούς και αέτωμα. Το 1954 ξεκινούν εργασίες διαμόρφωσης υπόγειας αίθουσας κάτω απ’ το ναό, που τελικά διαμορφώνεται σε παρεκκλήσιο στο όνομα της Αγίας Όλγας, με είσοδο από την οδό Αγίου Κωνσταντίνου και εσωτερική επικοινωνία με το νάρθηκα του ναού. Φωτογραφία από την Εφορεία Αρχαιοτήτων Αθηνών.