Το μαρμάρινο αγαλματίδιο που εντυπωσιάζει…

Πολιτισμός

Βλέπετε ένα μαρμάρινο αγαλμάτιο της Αρτέμιδος από το Αρχαιολογικό Μουσείο Πολυγύρου Χαλκιδικής. Χρονολογείται στο α’ μισό του 3ου αι. μ.Χ.

Βρέθηκε τον Δεκέμβριο του 2007 κατά τη διάρκεια σωστικής ανασκαφής ρωμαϊκής έπαυλης σε οικόπεδο της Νέας Ποτίδαιας Χαλκιδικής, δηλαδή στην αστική περιοχή της αρχαίας Κασσάνδρειας. Πρόκειται πιθανόν για ελληνιστική κατοικία που μετασκευάστηκε στα πρώιμα ρωμαϊκά χρόνια, η αυλή της οποίας μετατράπηκε σε τετράστυλο impluvium – δεξαμενή για τη συλλογή του βρόχινου νερού.

Η θεά πατά σε πλίνθο, φορά χιτώνα και ιμάτιο τυλιγμένο γύρω από τη μέση και ψηλές μπότες, και στηρίζεται σε σχηματοποιημένο κορμό δέντρου. Με το αριστερό χέρι θα κρατούσε το τόξο της και με το δεξί θα τραβούσε ένα βέλος από τη φαρέτρα της. Παρότι λείπουν το κεφάλι και τμήματα των χεριών, η μορφή εντυπωσιάζει με τη ζωντάνια της κίνησής της.

Εικονογραφικά το αγαλμάτιο σχετίζεται με τον τύπο της Αρτέμιδος των Βερσαλλιών-Μεγάλης Λέπτιδος, που δημιουργήθηκε πιθανώς στην ελληνιστική εποχή.

Το Αρχαιολογικό Μουσείο Πολυγύρου βρίσκεται στο κέντρο της πόλης του Πολυγύρου. Η νέα μόνιμη έκθεση εγκαινιάστηκε τον Ιούλιο του 2022 και περιλαμβάνει τρεις ολοκληρωμένες θεματικές ενότητες, με ευρήματα της προϊστορικής εποχής από σημαντικούς οικισμούς και νεκροταφεία, επιλεγμένα αντικείμενα των ιστορικών χρόνων, καθώς και αίθουσα με τις δωρεές, με εξέχουσα την αρχαιολογική Συλλογή Λαμπρόπουλου. Την έκθεση συμπληρώνουν πολυμεσικές εφαρμογές, διαδραστικές οθόνες και βίντεο.

Μπορεί να είναι εικόνα γλυπτό