Θέλουν να φέρουν πίσω τους κατοίκους που εγκατέλειψαν την Αθήνα… 2 στους 5 έφυγαν “άρον-άρον”

Ο τόπος μας

Είναι σαφές ότι η Αθήνα έχει υποστεί μία αστική κρίση. Τα στοιχεία λένε ότι από το 2000 την εγκατέλειψαν 2 στους 5 τότε κατοίκους της… Ο σταδιακός εκτοπισμός των μόνιμων κατοίκων οφείλεται σε θεσμικές επιλογές και σε πολεοδομικά σχέδια ήδη από τις δεκαετίες του 1980 και του 1990, που αποδείχθηκαν ότι ήταν λάθος…

Αρκετά υπουργεία, δημόσιες υπηρεσίες, το Εφετείο, το Ειρηνοδικείο μετακόμισαν από το κέντρο της Αθήνας, μαζί και 3 με 5.000 υπάλληλοι, πολλοί εκ των οποίων ήταν κάτοικοι και καταναλωτές. Επίσης, πανεπιστημιακές σχολές όδευσαν προς του Ζωγράφου. Ταυτόχρονα, πολλά μεγάλα ακίνητα του Δημοσίου παρέμειναν άδεια, δημιουργώντας «νεκρές περιοχές» στο κέντρο της Αθήνας.

Από το 1991 μέχρι το 2011, από το δήμο Αθηναίων έφυγαν 180 με 200.000 κάτοικοι, οι περισσότεροι προς τα προάστια. Από την άλλη, 150.000 νέοι κάτοικοι από άλλες εθνικότητες μετοίκησαν. Το 2011 οι κενές κατοικίες στο δήμο Αθηναίων ήταν 132.000, σημειώνοντας μια αυξητική πορεία που ξεκίνησε τη δεκαετία του 1990 και εντάθηκε από το 2000 και μετά. Η οικονομική κρίση που ακολούθησε άφησε περισσότερα άδεια ή υπερχρεωμένα σπίτια πίσω, προσελκύοντας κτηματομεσιτικές επιχειρήσεις, με μεγαλύτερο ενδιαφέρον τον τουρισμό.

Χιλιάδες διαμερίσματα έχουν εγκαταλειφθεί από τους κατοίκους της, ενώ χιλιάδες είναι και τα λουκέτα σε καταστήματα και γραφεία, με αποτέλεσμα ολόκληροι δρόμοι να μοιάζουν με «φαντάσματα». Σύμφωνα με επίσημα στοιχεία, ένα στα τρία εμπορικά στο κέντρο είναι κλειστά, κυρίως σε δρόμους όπως η Πανεπιστημίου, η Σταδίου, η Ακαδημίας, ενώ σε παράδρομους τα λουκέτα έχουν ξεπεράσει το 50%.

63 κτηρια της Αθήνας προς ανάδειξη

Οι ιδιοκτήτες των κτιρίων αυτών τα έχουν εγκαταλείψει στο έλεος του χρόνου, καθώς θεωρούν ότι δεν θα αποδώσει η επένδυση σ’ αυτά. Ακόμη κι αν τα ανακαινίσουν, η γενικότερη κατάσταση που επικρατεί τα έχει απαξιώσει. Σπίτια πωλούνται ακόμη και με 3 χιλιάδες ευρώ, ενοικιάζονται με 100 ευρώ τον μήνα, μένουν σ’ αυτά δεκάδες μετανάστες, οι οποίοι όταν τα εγκαταλείπουν μοιάζουν με βομβαρδισμένο τοπίο. Υπάρχουν, μάλιστα, ιδιοκτήτες καταστημάτων που τα προσφέρουν δωρεάν, αρκεί ο επιχειρηματίας να πληρώνει τα έξοδα (κοινόχρηστα και ΕΝΦΙΑ) και να κάνει έστω στοιχειώδεις εργασίες, προκειμένου να μην καταρρεύσουν.

Κάτω από αυτή την κατάσταση στο Δήμο Αθηναίων προχωρούν σε μεγάλες παρεμβάσεις και έργα με στόχο την επανακατοίκηση της Αθήνας.  Στα έργα που έχουν και περιβαλλοντικό αποτύπωμα, εντάσσεται και η «Διπλή Ανάπλαση», που θα δημιουργήσει δυο νέους υπερτοπικούς πόλους στην πρωτεύουσα. Πρόκειται για μια μεγάλη χωροταξική και πολεοδομική παρέμβαση για τη δημιουργία δυο υπερτοπικών-μητροπολιτικών πόλων αναψυχής, αθλητισμού, πολιτιστικών και άλλων συμπληρωματικών λειτουργιών στη Λεωφόρο Αλεξάνδρας και στον Βοτανικό του δήμου Αθηναίων.

Ειδική αναφορά γίνεται για τον «Μεγάλο Περίπατο», ο οποίος ήδη έχει επιφέρει μείωση κατά 27% των ρύπων, αλλά και μείωση της θερμοκρασίας κατά 3 έως 4 βαθμούς, τοπικά στην Ομόνοια.

Τους επόμενους μήνες, δηλώνουν στο Δήμο ότι θα είναι ορατή η αύξηση του πρασίνου σε όλες τις Δημοτικές Κοινότητες, Παράλληλα είναι μεγάλη η παρέμβαση που έχει ξεκινήσει στον Εθνικό Κήπο, στο Λυκαβηττό, καθώς και στην επικείμενη ανάπλαση στο Λόφο του Στρέφη.