Απίστευτο. Αυτόν τον νομπελίστα σατίριζε ο ποιητής Φανφάρας. Πω πω πω πω πω πω… Βίντεο

Ελληνικός κινηματογράφος

Ένας σπουδαίος ηθοποιός, δάσκαλος και εξαιρετικός άνθρωπος, ο Γιώργος Μιχαλακόπουλος, «έφυγε» σήμερα από κοντά μας σε ηλικία 85 ετών, αφήνοντας ένα πραγματικά δυσαναπλήρωτο κενό στον πολιτισμό μας.

Στην ταινία “Ξύπνα Βασίλη” που κυκλοφόρησε τον Απρίλιο του 1969 από τη Finos Film, ο Γιώργος Μιχαλακόπουλος, σε μια από τις λιγοστές κινηματογραφικές του ταινίες, κλέβει την παράσταση ως ποιητής Φανφάρας, ίσως ο διασημότερος ποιητής του ελληνικού κινηματογράφου.

Όλοι άλλωστε θυμόμαστε τον Σκοταδόψυχο και τα Μαύρα κοράκια-Κόκκινα κοράκια, όπως και τον μοναδικό με μια δόση τρέλας τρόπο με τον οποίο του άρεσε να απαγγέλλει τα ποιήματά του: «σκοτάδι πίνω για πιοτό, πω πω πω, πω πω πω».

Η ταινία αποτελεί κινηματογραφική μεταφορά του ομώνυμου θεατρικού έργου του Δημήτρη Ψαθά, το οποίο είχε πρωτοπαίξει στο θέατρο ο Ντίνος Ηλιόπουλος. Στην κινηματογραφική της διασκευή, τον πρωταγωνιστικό ρόλο κρατά ο σπουδαίος Γιώργος Κωνσταντίνου, ενώ παίζουν ακόμα οι Έλενα Ναθαναήλ, Αλέκος Αλεξανδράκης, Τασσώ Καββαδία, κ.ά.

Ο Γιώργος Μιχαλακόπουλος στην ταινία υποδύεται τον ατάλαντο και υπερτιμημένο ποιητή Τιμολέοντα Φανφάρα. Ήταν ένας ρόλος που άφησε εποχή, με την εντυπωσιακή ερμηνεία του. Μάλιστα, είχε τέτοια επιτυχία, που ο ηθοποιός είχε συνέχεια προτάσεις μετά να ξαναερμηνεύσει αυτόν τον ρόλο- καρικατούρα, αλλά τις απέρριπτε για να μην τυποποιηθεί, όπως έλεγε.

Σύμφωνα με πηγές, ο συγγραφέας του έργου, Δημήτρης Ψαθάς στο πρόσωπο του Φανφάρα, σατίριζε όλους τους μοντέρνους ποιητές, καθώς το συγκεκριμένο είδος δεν του άρεσε καθόλου, γιατί δεν μπορούσε να το καταλάβει. Οι ίδιες πληροφορίες λένε ότι συγκεκριμένα δημιούργησε το ρόλο για να σατιρίσει τον Οδυσσέα Ελύτη… Και έτσι λύθηκε ένα μεγάλο μυστήριο για την ιστορία της ελληνικής κωμωδίας.

Για την ταινία και το ρόλο του, ο Μιχαλακόπουλος είχε πει σε παλαιότερη συνέντευξή του: «Μια ωραία τριάδα. Εγώ, ο Γιώργος Κωνσταντίνου και ο Αλέκος Αλεξανδράκης. “Κουμπώσαμε” χωρίς καμία δυσκολία. Στην ταινία πήγα τυχαία, μιας και δεν είχα ιδιαίτερη σχέση με τον κινηματογράφο», παραδέχεται και συνεχίζει: «Με πήραν από τη Φίνος και συγκεκριμένα ο Δαλιανίδης για να μου πει για την ταινία και το ρόλο».

Δείτε αποσπάσματα από την Finos Film