Για τους τολμηρούς… Βουτιές στα παγωμένα νερά του καθαρότερου ποταμού στην Ευρώπη

Ο τόπος μας

Το μπάνιο στο ποτάμι είναι μια διαφορετική εμπειρία! Το να κολυμπάς μέσα σε ένα εκθαμβωτικό φυσικό τοπίο είναι κάτι που σπάνια βιώνει κανείς στην θάλασσα.

Ο Βοϊδόμάτης είναι ποταμός του νομού Ιωαννίνων, παραπόταμος του Αώου. Η ονομασία του δεν έχει ασφαλώς να κάνει με το «μάτι του βοδιού», αλλά προέρχεται από το σλάβικο Μπόντε Ματ, που σημαίνει «καλό νερό».

Χαρακτηρίζεται ως ένας από τους καθαρότερους ποταμούς της Ευρώπης, καθώς δεν αντιμετωπίζει προβλήματα ρύπανσης. Διασχίζει μία από τις ομορφότερες ορεινές τοποθεσίες της Ελλάδας, η οποία έχει χαρακτηριστεί εθνικός δρυμός από το 1973, καθώς και το φαράγγι του Βίκου που αποτελεί μνημείο φυσικής ομορφιάς. Κατά μήκος του Βοϊδομάτη συναντώνται ορισμένα από τα ομορφότερα μονότοξα, ηπειρώτικα γεφύρια.

Ο Βοϊδομάτης είναι κατάλληλος ποταμός για διάφορα αθλήματα ποταμού, όπως κανόε-καγιάκ και ράφτινγκ και έχει αξιολογηθεί με βαθμό δυσκολίας 1 στα 5. Η θερμοκρασία του νερού του ποταμού είναι πολύ χαμηλή ακόμη και τους καλοκαιρινούς μήνες.

Ο Βοϊδομάτης –αλλά και ο Αώος- διαθέτει αρκετά κρύα νερά για όσους τολμηρούς θέλουν να κάνουν μπάνιο το καλοκαίρι, αλλά και πολλά καταπράσινα σημεία για να κάνει κάποιος πικνίκ και να απολαύσει τη βόλτα του.