Θα δώσουν ξανά “ζωή” σε ένα από τα πιο διάσημα σπίτια του ελληνικού κινηματογράφου. Η εντυπωσιακή ιστορία του

Ελληνικός κινηματογράφος Πολιτισμός

Το υπουργείο Πολιτισμού αποφάσισε να προχωρήσει στην αποκατάσταση και ανάδειξη κτηρίων –ιδιοκτησίας του ΥΠΠΟΑ- τα οποία παρουσιάζουν αρχιτεκτονικό και ιστορικό ενδιαφέρον και βρίσκονται στην Πλάκα.

Ένα από αυτά είναι και η γνωστή «οικία Κοκοβίκου». Πρόκειται για ένα από τα πιο διάσημα σπίτια του ελληνικού κινηματογράφου, η «οικία Κοκοβίκου», όπου το 1965 γυρίστηκε η ταινία «Η δε γυνή να φοβήται τον άνδρα». Το σπίτι που φαίνεται στην ταινία,  υπάρχει ακόμα στην οδό Τριπόδων 32 και Ραγκαβά, στην περιοχή της Πλάκας.

Χρονολογείται από το 1800 και στέγαζε τη στρατιωτική διοίκηση των Τούρκων. Στο οικόπεδο του κτιρίου οι αρχαιολόγοι ανακάλυψαν τη βάση ενός χορηγικού μνημείου, σε σχήμα τριπύλου. Βρέθηκαν ακόμα αρχαίες βεσπιανές τουαλέτες, πράγμα που αποδεικνύει ότι ο χώρος χρησιμοποιήθηκε για δημόσια ουρητήρια.

Πρόκειται για ένα τριώροφο 266 τετραγωνικών μέτρων που διαθέτει υπόγειο και δύο ορόφους σε ένα οικόπεδο συνολικής έκτασης 411,37 τ.μ. και ανήκει στα προνεοκλασικά οικήματα της Αθήνας με κεραμοσκεπή, όπου η κοινόχρηστη αυλή έπαιζε καθοριστικό ρόλο, με δωμάτια-διαμερίσματα, πολλά παράθυρα και εξωτερική χτιστή σκάλα.

Θεωρείται ένα από τα πιο παλιά αθηναϊκά σπίτια και συγκαταλέγεται στα ελάχιστα δείγματα λαϊκής αρχιτεκτονικής από την τελευταία περίοδο της τουρκικής κατοχής.

Το 1965 ο σκηνοθέτης και σεναριογράφος Γιώργος Τζαβέλλας το επέλεξε για να φιλοξενήσει τα γυρίσματα της ταινίας του «Η δε γυνή να φοβήται τον άνδρα», η οποία μάλιστα προβλήθηκε και στο εξωτερικό κερδίζοντας βραβείο σε φεστιβάλ του Σικάγο. Το πρωταγωνιστικό ζευγάρι Μάρω Κοντού-Γιώργος Κωνσταντίνου παντρεύεται και μετακομίζει στο σπίτι της οδού Τριπόδων που γίνεται το φόντο για μερικές από τις πιο εμβληματικές σκηνές της ταινίας, όπως η ατάκα του Κωνσταντίνου “παίρνω το καπελάκι μου και φεύγω…”.

Το 1995 χαρακτηρίστηκε ως ιστορικό διατηρητέο μνημείο από το υπουργείο Πολιτισμού