Το θαύμα από έναν κάβουρα… Την πιο ιδιαίτερη εικόνα Παναγιάς κρύβουν οι βράχοι αυτού του ιστορικού νησιού

Ο τόπος μας

Ένας εξαιρετικός προορισμός για διακοπές, που κερδίζει όλο και περισσότερους επισκέπτες και συνδυάζει τη φυσική ομορφιά, τη γαστρονομία και την πλούσια ιστορία, είναι η Λέρος, το νησί της θεάς Αρτέμιδας. Πρόκειται για έναν προορισμό εντυπωσιακών αντιθέσεων, που αποκαλείται ως ο «παράδεισος» των Δωδεκανήσων…

Εδώ, στην άκρη του φυσικού φιόρδ, στο λιμάνι του Ξηρόκαμπου, βρίσκεται στριμωγμένο ανάμεσα σε δύο μεγάλα βράχια (που αποτελούν τη στέγη του), το εκκλησάκι της «Παναγιάς της Καβουράδαινας», ένα από τα ομορφότερα εκκλησάκια της Λέρου.

Το καμπαναριό της κοιτάει στη θάλασσα. Το Ιερό δεν είναι παρά η κόψη του βράχου και η εικόνα της Παναγίας στολίζεται με ένα τεράστιο καβούρι. Αυτοί που χωράνε μέσα στο ξωκκλήσι μετριούνται στα δάχτυλα του ενός χεριού! Λένε πως το σημείο αυτό ήταν βάση αρχαίου φρυκτωρίου (οικοδόμημα στο οποίο άναβαν φωτιές με σκοπό τη μετάδοση κάποιου μηνύματος).

Ορθόδοξος Συναξαριστής :: Σύναξη της Παναγίας της Καβουράδαινας στην Λέρο

Σύμφωνα με την παράδοση κάποιος ψαράς καθώς μάζευε κοχύλια δαγκώθηκε από κάβουρα. Εκείνη τη στιγμή είδε στα βράχια την εικόνα της Παναγίας. Αμέσως προσευχήθηκε και η πληγή έκλεισε. Βλέποντας το θαύμα πήρε την εικόνα και με ευλάβεια την πήγε στην εκκλησία διηγούμενος στους συμπατριώτες του το γεγονός. Το ίδιο βράδυ είδε όνειρο μια μαυροφορεμένη γυναίκα που του είπε: «να με ξαναβάλεις στο ίδιο σημείο που με βρήκες». Την άλλη μέρα το πρωί μετά από έρευνες ξαναβρέθηκε η εικόνα στο ίδιο σημείο των βράχων, που ήταν και την προηγούμενη. Μετά από αυτά αποφασίστηκε να χτιστεί μια μικρή εκκλησία στο σημείο που βρέθηκε η εικόνα.

Μία άλλη εικασία είναι ότι φτιάχτηκε στα 1796 από Λεριούς μαστόρους, κατά παραγγελία ενός ψαρά από την Κάλυμνο. Ψαρεύοντας καβούρια με καμάκι ο Καλύμνιος ανέσυρε μια σανίδα γεμάτη καβουρομάνες και οστρακοειδή, και όταν την καθάρισε είδε ότι επάνω της ήταν ζωγραφισμένη η εικόνα της Παναγίας. Την ονόμασε Καβουράδαινα και την έβαλε στο εικονοστάσι του σπιτιού του στην Κάλυμνο. Την ίδια νύχτα στον ύπνο του εμφανίσθηκε μια μαυροφορεμένη γυναίκα και του είπε: «Πήγαινέ με πίσω και χτίσε το σπιτάκι μου». Ο ψαράς αναγκάσθηκε να επιστρέψει στη Λέρο και υπακούοντας στις εντολές Της, έχτισε το εκκλησάκι στο ακριβές σημείο της ανεύρεσης.