Οι επιστήμονες φωνάζουν: Η μάσκα είναι το απόλυτο “όπλο” προστασίας. Κλειδί η σωστή χρήση της. Βίντεο

Υγεία

Την έντονη ανησυχία τους για την αύξηση των κρουσμάτων κορωνοϊού εκφράζουν οι επιστήμονες επισημαίνοντας, ώστε να γίνει απόλυτα κατανοητό, ότι οι μάσκες πρέπει να αντιμετωπίζονται ως «εργαλείο» κι όχι ως καταναγκαστικό μέτρο μέχρι να βγει το εμβόλιο.Όπως σημειώνουν, η χρήση μάσκας μας προστατεύει από έναν ιό που μεταδίδεται εύκολα και από άτομα που πολλές φορές δεν το γνωρίζουν καθώς είναι ασυμπτωματικά.

Οι αναπνευστικοί ιοί, όπως ο νέος κορωνοϊός, μπορούν να μεταδοθούν με σταγονίδια που εκτοξεύονται από το στόμα μας κατά την ομιλία, τον βήχα ή το φτέρνισμα. Η χρήση μάσκας συγκρατεί τα σταγονίδια και αποτελεί βασικό μέτρο περιορισμού της διασποράς της λοίμωξης στην κοινότητα. Κύριος στόχος της χρήσης της μάσκας είναι να προστατεύσετε τους ανθρώπους γύρω σας  εάν έχετε μολυνθεί καθώς και να προστατευτείτε από συνανθρώπους μας που μπορεί να έχουν μολυνθεί.

Σύμφωνα με τους λοιμωξιολόγους, η μάσκα είναι προστατευτική και αποτελεί το απόλυτο “όπλο” προστασίας μας. Τονίζουν πως αν κάποιος δεν έχει άλλο μέσο προστασίας, η μάσκα είναι το ελάχιστο και η πρώτη προτεραιότητα. Προσθέτουν πως σημαντικά είναι επίσης η υγιεινή των χεριών και η τήρηση των αποστάσεων που συμπληρωματικά βοηθούν στην αυτοπροστασία μας. “Αλλά η μάσκα είναι το πρώτο”.

Νέες οδηγίες για τις μάσκες: Ποιες δεν πρέπει να φοράμε – Τι ...

Πως πρέπει να χειρίζεστε με ασφάλεια τη μάσκα

Θυμηθείτε! Η σωστή χρήση της μάσκας είναι το κλειδί για την αποτελεσματικότητά της και την προστασία του ατόμου που τη φορά !!!

  • Εφαρμόστε υγιεινή των χεριών με πλύσιμο ή με αλκοολούχο αντισηπτικό αμέσως πριν φορέσετε τη μάσκα και οπωσδήποτε πριν την αφαιρέσετε.

  • Τοποθετείστε τη μάσκα ώστε να καλύπτει πλήρως τη μύτη, το στόμα και το πηγούνι και να μην υπάρχουν κενά μεταξύ μάσκας και προσώπου. Εάν η μάσκα έχει μεταλλικό έλασμα πιέστε το απαλά γύρω από τη ράχη της μύτης. ΜΗΝ αγγίζετε τη μάσκα όταν τη φοράτε γιατί μπορεί να μεταφέρετε τον ιό στα δάκτυλά σας.

  • Η μάσκα αφαιρείται πιάνοντας μόνο τα κορδόνια πρώτα από κάτω και μετά από πάνω. Εάν πρόκειται για μάσκα με λαστιχένιους βραχίονες, αφαιρείται πιάνοντας ταυτόχρονα τους λαστιχένιους βραχίονες.

Πρέπει τελικά να φοράμε μάσκες; - Όμιλος Υγεία | Insurancedaily.gr

  • Μην αγγίζετε το μπροστινό μέρος της μάσκας! Θεωρείται μολυσμένο!

  • Η μάσκα πρέπει να αφαιρείται και να απορρίπτεται όταν υγρανθεί.

  • Απορρίπτετε τη μάσκα κρατώντας την πάντα από τα κορδόνια ή τους λαστιχένιους βραχίονες.

  • Εάν η μάσκα είναι πολλαπλών χρήσεων πλύνετε την το συντομότερο δυνατόν μετά από κάθε χρήση με κοινό απορρυπαντικό και σε θερμοκρασία 60ο.

Σύμφωνα με τους επιστήμονες, η μάσκα συνίσταται σε παιδιά άνω των 4 ετών και όλους τους ενήλικες. Δεν συνίσταται σε ορισμένες κατηγορίες ασθενών με ψυχικές παθήσεις, συγκεκριμένες πνευμονοπάθειες συγκεκριμένου βαθμού, και στα άτομα με νοητική υστέρηση.

Με αυτόν τον τρόπο φοράμε σωστά τη μάσκα μας