Όλη η Ελλάδα μετατρέπεται σε ένα ιστορικό-στρατιωτικό μουσείο…

Πολιτισμός

Μνημόνιο Συνεργασίας για την ανάπτυξη του ιστορικού-στρατιωτικού τουρισμού υπεγράφη μεταξύ των Υπουργείων Εθνικής Αμύνης, Πολιτισμού και Αθλητισμού και Τουρισμού. Κύριοι στόχοι της προσπάθειας είναι η προστασία, η ανάδειξη, η προβολή και η προώθηση της αναγνωρισιμότητας και της επισκεψιμότητας κάθε Μουσείου, συλλογής και Μνημείου Στρατιωτικού ενδιαφέροντος από την ιστορία όλων των Σωμάτων των Ενόπλων Δυνάμεων (Στρατού, Ναυτικού, Αεροπορίας). Εγκαταστάσεις και χώροι οι οποίοι διαδραμάτισαν σημαντικό ρόλο στην ιστορία των δύο Παγκοσμίων Πολέμων και όχι μόνο. Η Ελλάδα διαθέτει πλήθος τέτοιων περιοχών…

Τρανό παράδειγμα η Λέρος, ένα νησί που είναι ολόκληρο ένα «ιστορικό μουσείο»… Τόπος γεμάτος από ιστορικά μνημεία, με 150 υπόγεια τούνελ, με επίγειες κατασκευές και με πάνω από 50 ναυάγια πολεμικών πλοίων, υποβρυχίων, εμπορικών αλλά και αεροπλάνων που είχαν καταρριφθεί.

Μέσα σ’ ένα από αυτά τα τούνελ – καταφύγια, βρίσκεται σήμερα ένα από τα πιο εντυπωσιακά μουσεία, που υπάρχουν στην Ελλάδα, όπως μαρτυρούν όσοι επισκέφθηκαν το Πολεμικό Μουσείο – Τούνελ Μερικιάς. Με την είσοδο στο τούνελ μένεις έκθαμβος… Βρίσκεσαι πραγματικά μέσα στις πολεμικές στοές του παρελθόντος. Το πολεμικό Μουσείο του Τούνελ Μερικιάς αποτελεί έναν μοναδικό εκθεσιακό χώρο για την Ελλάδα.

Η Λέρος θα μπορούσε να αναδειχθεί σε κορυφαίο προορισμό ιστορικού τουρισμού…

Ο Στρατιωτικός Τουρισμός ανήκει στα σχετικώς νέα και ραγδαία αναπτυσσόμενα είδη τουρισμού διεθνώς και η Ελλάδα διαθέτει πλήθος αξιοθέατων της συγκεκριμένης κατηγορίας, σε ολόκληρη την επικράτεια, αλλά και από διαφορετικές περιόδους της ιστορικής πορείας του Έθνους.

Για τους λόγους αυτούς το Μνημόνιο κρίνεται σημαντικό, προκειμένου να αναδειχθούν και να αξιοποιηθούν τουριστικά μνημεία στρατιωτικού ενδιαφέροντος, μουσεία, συλλογές κινητών μνημείων και κειμηλίων, ακίνητα μνημεία και εγκαταστάσεις, καθώς και τοποθεσίες σε ολόκληρη τη χώρα όπου έχουν λάβει χώρα σημαντικά για την Ελληνική Ιστορία πολεμικά γεγονότα (μάχες, ναυμαχίες, συρράξεις, κλπ) και, όπως εξυπακούεται, από κοινού με το άμεσο ανθρωπογενές και φυσικό περιβάλλον τους.

Ο πολιτιστικός και ο ιστορικός-στρατιωτικός τουρισμός είναι οι δύο μορφές τουρισμού που έχουν τεράστια αναπτυξιακή δυναμική και αφορούν το 40% του συνόλου του τουρισμού. Αναπτύσσεται με θεαματικούς ρυθμούς παγκοσμίως και η πατρίδα μας, χάρη στη μακραίωνη ιστορική της περιπέτεια, είναι κατάσπαρτη με μνημεία και αξιοθέατα πολεμικού και στρατιωτικού ενδιαφέροντος. Ως φορέας συντονισμού και υλοποίησης της συνεργασίας ορίζεται το Πολεμικό Μουσείο.