Ο συνθέτης του Εθνικού Ύμνου της Ελλάδας…

Θυμάμαι... Πρόσωπα

Σαν σήμερα, στις 26 Οκτωβρίου 1795, γεννήθηκε στην Κέρκυρα ο Έλληνας συνθέτης , Νικόλαος Χαλικιόπουλος – Μάντζαρος, ιδρυτής της μουσικής Επτανησιακής Σχολής. Θεωρείται ένα από τους ανθρώπους που έβαλαν τις βάσεις για την ελληνική έντεχνη μουσική.

Ο Κερκυραίος μουσουργός μελοποίησε ολόκληρο τον «Ύμνον εις την Ελευθερίαν» του Διονυσίου Σολωμού σε διαφορετικές γραφές, από τον οποίο οι δύο πρώτες στροφές καθιερώθηκαν ως Εθνικός Ύμνος της Ελλάδας το 1865. Άλλωστε, ο Μάντζαρος είχε στενή σχέση φιλίας με τον Διονύσιο Σολωμό.

Σύμφωνα με μαρτυρίες, η πρώτη μελοποίηση του Ύμνου εις την Ελευθερίαν το 1829, πάνω σε λαϊκά μοτίβα για τετράφωνη ανδρική χορωδία ακούγονταν τακτικά σε εθνικές εορτές αλλά και στα σπίτια των Κερκυραίων αστών.​

Ο Μάντζαρος στην πραγματικότητα είχε δημιουργήσει 5 συνολικά μελοποιήσεις για τον Ύμνο εις την Ελευθερίαν, η 1η το 1829 για τετράφωνη ανδρική χορωδία και πιάνο σε 24 μέρη, η 2η το 1837, η 3η το 1839-’40, η 4η το 1844 πιο αντιστικτική σε σχέση με τις τρεις πρώτες και η 5η το 1861 που μοιάζει κυρίως σε εμβατήριο και η 6η.

Δυστυχώς, την 29η Μαρτίου του 1872, ο Μάντζαρος έπεσε σε κώμα κατά τη διάρκεια μαθήματος και τελικά πέθανε στις 12 Απριλίου του ίδιου έτους. Πέθανε τελείως φτωχός καθώς δίδασκε δωρεάν ακόμα και την εποχή που βρισκόταν σε μεγάλη οικονομική δυσχέρεια.

H Φιλαρμονική Εταιρία Μάντζαρος ερμηνεύει αποσπάσματα από τον «Ύμνον εις την Ελευθερίαν», στη συναυλία που πραγματοποίησε στο Achilleion Palace με αφορμή τις εορταστικές εκδηλώσεις για την επέτειο των 200 χρόνων από την έναρξη της Ελληνικής Επανάστασης. Το βίντεο αναδημοσιεύεται από το υπουργείο Πολιτισμού.