63 χρόνια χωρίς τον Βασίλη Ταυλαρίδη… Και όμως τον ξέρετε πολύ καλά… Βίντεο

Ελληνικός κινηματογράφος

Συμπληρώθηκαν 63 χρόνια από το θάνατο του Βασίλη Λογοθετίδη (1960). Το πραγματικό του ονοματεπώνυμο ήταν Βασίλης Ταυλαρίδης. Καθιέρωσε το επίθετο Λογοθετίδης με το ντεμπούτο του στο θέατρο το 1919.

Στη διάρκεια της λαμπρής και πλούσιας σε επιτυχίες θεατρικής σταδιοδρομίας του έπαιξε σε περισσότερα από 200 ξένα θεατρικά έργα. Ο Βασίλης Λογοθετίδης ήταν και από τους πρώτους ηθοποιούς του ελληνικού κινηματογράφου, όπου πρωτοεμφανίζεται το 1933, σε ταινίες που σχεδόν σε όλες πρωταγωνιστεί.

Ο Βασίλης Λογοθετίδης πέθανε στο σπίτι του στο Παλαιό Φάληρο από καρδιακή συγκοπή, σε ηλικία 62 ετών, ενώ ετοιμαζόταν να πάει στο θεάτρό του. Η είδηση του θανάτου του έγινε πρωτοσέλιδο στις εφημερίδες όχι μόνο γιατί χάθηκε ένας από τους μεγαλύτερους κωμικούς της γενιάς του, αλλά και γιατί ο Βασίλης Λογοθετίδης ενσάρκωνε αυτόν ακριβώς τον μέσο μεταπολεμικό Νεοέλληνα μικροαστό που έβγαινε από τη μιζέρια και προχωρούσε προς μια ελπιδοφόρα ανάπτυξη.

Μετά από εντολή του τότε πρωθυπουργού Κωνσταντίνου Καραμανλή, η κηδεία του έγινε δημοσία δαπάνη στον Μητροπολιτικό Ναό Αθηνών, παρουσία της πολιτικής ηγεσίας και συνέρρευσε τεράστιο πλήθος 50.000 Αθηναίων. Τάφηκε στο Α’ Νεκροταφείο. Ήταν άγαμος και δεν είχε στενούς συγγενείς. Είναι χαρακτηριστικό ότι, ελλείψει συγγενών, τα συλλυπητήρια των παρευρισκομένων μετά τη νεκρώσιμη ακολουθία δέχονταν οι συνάδελφοί του ηθοποιοί.

Το Αρχείο της ΕΡΤ, τιμώντας τη μνήμη του ψηφιοποίησε και παρουσιάζει την εκπομπή «Αφιερώματα- Βασίλης Λογοθετίδης», παραγωγής 1992. Στο απόσπασμα μιλούν γι’ αυτόν ο συγγραφέας και κριτικός θεάτρου Κώστας Γεωργουσόπουλος, ο συγγραφέας και διευθυντής του Θεατρικού Μουσείου Μανόλης Κορρές και οι ηθοποιοί Λάκης Λαζόπουλος, Βαγγέλης Πρωτοπαππάς, Στέφανος Στρατηγός και Καίτη Λαμπροπούλου, ενώ προβάλλονται σκηνές από την ταινία «Ο ζηλιαρόγατος», στην οποία είχε πρωταγωιστήσει.