Επιστήμονες προς γονείς: Αυτά είναι τα πιο συνηθισμένα συμπτώματα κορωνοϊού στα παιδιά

Υγεία

Λίγο πριν ανοίξουν τα σχολεία καλό θα ήταν οι γονείς να γνωρίζουν ποια είναι τα πιο συνήθη συμπτώματα κορωνοϊού στα παιδιά. Σύμφωνα με νέα έρευνα επιστημόνων, τα πιο συνηθισμένα συμπτώματα κορωνοϊού στα παιδιά είναι η εξάντληση, ο πονοκέφαλος και ο πυρετός, με ορισμένα να εμφανίζουν και βήχα ή απώλεια γεύσης και όσφρησης.

Τα τελευταία ευρήματα της ομάδας στηρίζονται σε αναφορές συμπτωμάτων μεταξύ 198 παιδιών που βγήκαν θετικά στην ασθένεια, ανάμεσα σε περίπου 16.000 που έκαναν το τεστ. Το σημαντικότερο είναι, όπως σημειώνει η ερευνητική ομάδα, ότι οι γονείς σε πολλές περιπτώσεις εξέταζαν τα παιδιά τους την ίδια ημέρα που έκαναν και οι ίδιοι το τεστ, με αποτέλεσμα πολλά από αυτά να έχουν εξεταστεί ακόμη και χωρίς συμπτώματα.

Αν και το ένα τρίτο των παιδιών που βγήκαν θετικά δεν εμφάνισαν κανένα σύμπτωμα, γεγονός που επιβεβαιώνει προγενέστερες έρευνες που ανακάλυψαν ότι πολλές λοιμώξεις είναι ασυμπτωματικές, η ομάδα τονίζει ότι εκείνα που παρουσίαζαν συμπτώματα δεν είχαν τα ίδια με τους ενήλικες. Περισσότερα από τα μισά παιδιά που βγήκαν θετικά στον κορονοϊό και παρουσίαζαν συμπτώματα, αισθάνονταν εξάντληση (55%), ενώ το 54% είχε πονοκέφαλο και σχεδόν τα μισά παρουσίασαν πυρετό. Ο πονόλαιμος αποτέλεσε συμπτώματα περίπου για το 38% των συμπτωματικών παιδιών, ενώ σχεδόν το 35% είχε μειωμένη όρεξη, το 15% παρουσίασε ασυνήθιστο δερματικό εξάνθημα και το 13% διάρροια.

«Μη φοβάστε να μιλήσετε στα παιδιά για τον κορονοϊό»

Όπως επισημαίνουν οι ερευνητές, ορισμένα από τα συμπτώματα των παιδιών με κορωνοϊό είναι κοινά με αυτά του κρυολογήματος, πράγμα που μπορεί να προκαλέσει όλο και περισσότερα προβλήματα όσο βαθαίνει ο χειμώνας. Ο Δρ. Τομ Γουάτερφιλντ, του Πανεπιστημίου Queen’s στο Μπέλφαστ, δήλωσε στον Guardian ότι τα ευρήματα ταυτίζονται με εκείνα που προέκυψαν από τη δική του δουλειά και τα οποία δείχνουν ότι συμπτώματα όπως η εξάντληση, ο πονοκέφαλος και τα γαστρεντερικά προβλήματα είναι κοινά μεταξύ των παιδιών με κορονοϊό, ενώ άλλα συμπτώματα όπως ο βήχας είναι πιο σπάνια από ό,τι στους ενήλικες.

Σύνολο επισκέψεων 557 , Σήμερα 2