Είναι υπερκινητικό το παιδί σας; Ίσως οφείλεται στην υπερκατανάλωση αυτής της τροφής

ΟΙΚΟΓΕΝΕΙΑ - ΣΧΕΣΕΙΣ Υγεία

Τα παιδιά που καταναλώνουν πολύ ζάχαρη θα μπορούσαν να διατρέχουν μεγαλύτερο κίνδυνο να γίνουν παχύσαρκα, υπερκινητικά και νοητικά λιγότερο ικανά, ως ενήλικες, σύμφωνα με τα αποτελέσματα επιστημονικής μελέτης.

Νευροεπιστήμονες του Queensland University of Technology, Selena Bartlett, επισήμαναν ότι πολλά παιδιά, έφηβοι και ενήλικες σε πάνω από 60 χώρες, ακολουθούν μια διατροφή που αποτελείται από 100 γρ. ζάχαρης την ημέρα όταν ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας συνιστά το πολύ 25 γρ. την ημέρα.

Σύμφωνα με τους ερευνητές, η μελέτη διαπίστωσε ότι η μακροχρόνια κατανάλωση σακχάρων συνεισφέρει στην αύξηση του βάρους και προκαλεί μια ανώμαλη και υπερβολική διέγερση του νευρικού συστήματος. Επίσης, έχει επίδραση στη μνήμη. Αυτά τα αποτελέσματα είναι παρόμοια με εκείνα που αναφέρονται σε διαταραχές έλλειψης προσοχής και υπερκινητικότητας, σημειώνουν.

Θεωρείται ολοένα και περισσότερο ότι η απεριόριστη κατανάλωση τροφίμων και ποτών με υψηλή περιεκτικότητα σε σάκχαρα στο πλαίσιο της δυτικής διατροφής μπορεί να συνδέεται με την επιδημία παχυσαρκίας. Έχει επίσης αποκαλυφθεί μια ισχυρή σχέση μεταξύ ελλείμματος προσοχής / υπερκινητικότητας και υπερβολικού βάρους.

Συνολικά, αυτά τα δεδομένα υποδηλώνουν ότι η παχυσαρκία που προκαλείται από τα σάκχαρα μπορεί να συμμετέχει στην αναπτυσσόμενη παθογένεση συμπτωμάτων που μοιάζουν με ΔΕΠΥ σε δυτικές χώρες. Σε παιδιά, η υψηλή κατανάλωση σακχάρων σχετίζεται με υπερκινητικότητα και σε ενήλικες, με απροσεξία και παρορμητικότητα.

Ωστόσο, είναι ασαφές εάν η χρόνια υπερκατανάλωση σακχαρόζης -ξεκινώντας από την παιδική ηλικία- έχει ίδιο αρνητικό αντίκτυπο στο νευρικό μας σύστημα, τα συναισθήματα ή τη γνώση κατά την την ενηλικίωση με άλλα εθιστικά φάρμακα.

Σύνολο επισκέψεων 3,775 , Σήμερα 1