Επιστήμονες: Πρέπει να προσέχετε με τους φυσικούς χυμούς φρούτων γιατί…

Διατροφή

Σύμφωνα με νέα ανάλυση επιστημονικών μελετών, η κατανάλωση ενός ποτηριού ή περισσότερο 100% φυσικού χυμού φρούτων κάθε μέρα συνδέεται με μια μικρή αύξηση του βάρους σε παιδιά και ενήλικες.

Όπως σημειώνουν οι επιστήμονες, “ένα θεμελιώδες πρόβλημα με τους χυμούς είναι η ποσότητα. Για παράδειγμα, πόσο συχνά τρώμε τρία πορτοκάλια; Κι όμως, ένα ποτήρι χυμό πορτοκάλι είναι περίπου τρία πορτοκάλια που μπορούμε να καταναλώσουμε σε ένα ή δύο λεπτά, και μπορούμε να επιστρέψουμε και να πιούμε άλλο ένα, και αυτό θα προσθέσει πολλές θερμίδες και θα οδηγήσει σε αύξηση της γλυκόζης στο αίμα”

Με την πάροδο του χρόνου, η υπερβολική ζάχαρη στο αίμα μπορεί να οδηγήσει σε αντίσταση στην ινσουλίνη, μεταβολικό σύνδρομο, διαβήτη, καρδιακές παθήσεις, παχυσαρκία και άλλες χρόνιες παθήσεις, λένε οι ειδικοί. Σύμφωνα με τους ερευνητές, “δεν υπάρχει πραγματικά κανένας λόγος υγείας να καταναλώνετε χυμό αντί για ολόκληρα φρούτα και λαχανικά, εκτός εάν το παιδί σας δεν μπορεί να ανεχθεί την κατανάλωση κανονικής τροφής”.

Ποια είναι λοιπόν η διαφορά μεταξύ του φρούτου και του χυμού του;

Η κατανάλωση ενός ολόκληρου μήλου, για παράδειγμα, δεν ανεβάζει τα επίπεδα σακχάρου στο αίμα επειδή η φρουκτόζη, η ζάχαρη που βρίσκεται φυσικά στα φρούτα και σε ορισμένα λαχανικά, απελευθερώνεται αργά στο αίμα. Η κατανάλωση χυμού μήλου, ωστόσο, πλημμυρίζει το αίμα με φρουκτόζη.

“Το αίμα δεν μπορεί να είναι ζαχαρούχο. Είναι επικίνδυνο για τα όργανα, οπότε το σώμα διαθέτει πολλούς μηχανισμούς για να απαλλαγεί γρήγορα από τη ζάχαρη και να διατηρήσει το σάκχαρο στο αίμα μας σε φυσιολογικά επίπεδα”, εξηγούν οι επιστήμονες. Και προσθέτουν: “Έτσι, το συκώτι, το οποίο μεταβολίζει τα σάκχαρα, μετατρέπει ένα μεγάλο μέρος αυτών των θερμίδων σε λίπος που μπορεί να αποθηκευτεί εύκολα και να κρατηθεί μακριά από το αίμα”.

Οι ειδικοί τονίζουν πως “όταν καταναλώνετε θερμίδες σε στερεή μορφή, ο εγκέφαλός σας καταγράφει καλύτερα αυτές τις θερμίδες και προσαρμόζει ανάλογα την πρόσληψη τροφής. Αλλά αν πίνετε αυτές τις θερμίδες, μπορεί να μην αισθάνεστε χορτάτοι και να αρχίσετε να τρώτε ξανά”.