Εδώ δημιουργούν το πρώτο, παγκοσμίως, νοσοκομείο και καταφύγιο δελφινιών που κακοποιούνται…

Ο τόπος μας

Συνεχίζονται με εντατικό ρυθμό οι εργασίες για τη δημιουργία του Καταφυγίου Θαλάσσιας Ζωής Αιγαίου, στα βορειοδυτικά των Λειψών. Πρόκειται για το πρώτο, παγκοσμίως, καταφύγιο θαλάσσιας ζωής που δημιουργείται από το Ινστιτούτο Θαλάσσιας Προστασίας «Αρχιπέλαγος».

Στόχος είναι να ξεκινήσει άμεσα τη λειτουργία του ως πρότυπο κέντρο περίθαλψης για δελφίνια, φώκιες, και θαλάσσιες χελώνες, καθώς και ως καταφύγιο για δελφίνια που προέρχονται από τα ευρωπαϊκά δελφινάρια που επιτέλους σταδιακά σταματουν τη λειτουργία τους.

Σήμερα, υπάρχουν σχεδόν 3.000 δελφίνια που συμμετέχουν εξαναγκαστικά σε παραστάσεις σε δελφινάρια και ζωολογικούς κήπους σε όλο τον κόσμο. Αυτό φυσικά, αποτελεί μία μορφή κακοποίησης ζώων.

Όταν ένα δελφινάριο κλείνει τα δελφίνια έχουν ανάγκη ένα ασφαλές καταφύγιο καθώς δεν έχουν μάθει να επιβιώνουν ελεύθερα στη φύση. Σε καμία χώρα δεν έχει κατασκευαστεί μέχρι τώρα κατάλληλος χώρος για φιλοξενία δελφινιών που απελευθερώνονται ύστερα από αιχμαλωσία.

Βαρύ πρόστιμο στο Αττικό Ζωολογικό Πάρκο - Τι απαντά ...

Το καταφύγιο θαλάσσιας ζωής Αιγαίου πρόκειται να αποτελέσει πρωτοπόρο παράδειγμα σε όλο τον κόσμο για τη δημιουργία χώρων μακροπρόθεσμης φιλοξενίας και αποκατάστασης δελφινιών που βρίσκονταν υπό αιχμαλωσία. Θα λαμβάνει μάλιστα δελφίνια από πολλά ευρωπαϊκά δελφινάρια.

Η επιλογή του Καταφυγίου στους Λειψούς έγινε λόγω της περιορισμένης ανθρώπινης παρουσίας και της απαγόρευσης δόμησης κτιρίων γύρω από την περιοχή του καταφυγίου, ώστε να αποφευχθεί τυχόν όχληση. Της απουσίας έντονων κυματισμών και της ιδανικής θερμοκρασίας των υδάτων για την ορθή περίθαλψη τραυματισμένων θαλάσσιων ζώων. Όπως και λόγω της υψηλής ποιότητας των υδάτων του κόλπου.

Σύνολο επισκέψεων 5,347 , Σήμερα 1