Έλεος… 60 χώρες “θεραπεύουν” ψυχικά ασθενείς με αλυσίδες και κακοποίηση… Εικόνες σοκ…

Κόσμος

Σοκάρει η έκθεση του Παρατηρητηρίου Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων (HRW). Ακόμα και σήμερα, σε κάποιες χώρες, οι άνθρωποι με ψυχικά προβλήματα και διαταραχές αντιμετωπίζονται βάναυσα από την πολιτεία. Σε περίπου 60 χώρες οι άνθρωποι με διαταραγμένη ψυχική υγεία αλυσοδένονται, παρά τη θέλησή τους και αντιμετωπίζονται με απάνθρωπο τρόπο. 

Οι χώρες όχι μόνο δεν προσφέρουν ψυχική υποστήριξη στους ανθρώπους αυτούς αλλά χωρίς τις κατάλληλες γνώσεις, τους δένουν με αλυσίδες, αφήνοντάς τους να τρώνε, να κοιμούνται, να ουρούν και να αφοδεύουν στον ίδιο πολύ μικρό χώρο, όπως επισημαίνει το Παρατηρητήριο.

«Βρήκαμε την πρακτική του δεσίματος με αλυσίδες να χρησιμοποιείται ασχέτως θρησκείας, κοινωνικού στρώματος, οικονομικής τάξης, κουλτούρας και εθνοτικής ομάδας, είναι μια πρακτική, η οποία απαντάται ανά τον κόσμο», αποκάλυψε η Κρίτι Σάρμα, ερευνήτρια του Παρατηρητηρίου για τα δικαιώματα των ηλικιωμένων με αναπηρία σε συνέντευξη που παραχώρησε. Σε πολλές χώρες πιστεύουν ότι «οι άνθρωποι με προβλήματα ψυχικής υγείας είναι μάγοι ή δαιμονισμένοι ή έχουν αμαρτήσει και ως αποτέλεσμα έχουν την πάθηση αυτή», συμπλήρωσε.

Φαίνεται πως η τακτική του αλυσοδέματος είναι γνωστή στις νιγηριανές αρχές, αφού πέρυσι είχαν γίνει πρωτοσέλιδο σε όλο τον κόσμο, μετά τις μαρτυρίες αγοριών και ανδρών, εξαρτημένους από ναρκωτικά ή με προβλήματα συμπεριφοράς, ότι τους κρατούσαν αλυσοδεμένους, γυμνούς, τους ξυλοκοπούσαν και τους κακοποιούσαν σεξουαλικά.

Ακόμα και στο σύγχρονο δυτικό κόσμο, σε κρατικά και ιδιωτικά κέντρα και σε παραδοσιακά και θρησκευτικά θεραπευτικά ιδρύματα, στερούν από τους ασθενείς την τροφή, τους χορηγούν παρά τη θέλησή τους φαρμακευτικές αγωγές και θεραπείες από βότανα και τους υποβάλλουν σε σωματική και σεξουαλική βία, σύμφωνα με το Human Rights Watch.

Αέναη επΑνάσταση: Παράνομα αλυσοδεμένοι άνθρωποι με ψυχικές διαταραχές  [εικόνες]

Σε πολλές χώρες, τα συγκεκριμένα κέντρα, έχουν μετατραπεί σε «πολύ επικερδείς επιχειρήσεις», σύμφωνα με την Σάρμα. To HRW επισημαίνει επίσης ότι ακόμα και οι οικογένειες δένουν με αλυσίδες τα αγαπημένα τους πρόσωπα, φοβούμενοι ότι θα φύγουν και θα βλάψουν τους εαυτούς τους ή άλλους. «Είμαι δεμένος με αλυσίδες για πέντε χρόνια, μένω σε ένα μικρό δωμάτιο μαζί με 7 άνδρες, δεν μου επιτρέπεται να φοράω ρούχα, μόνο εσώρουχα. Τρώω χυλό το πρωί και, αν είμαι τυχερός, βρίσκω ψωμί το βράδυ», δήλωσε ένας Κενυάτης, ο Πολ, στο HRW. Οι αλυσίδες του Πολ ήταν τόσο βαριές που μόλις και μετά βίας μπορούσε να κουνηθεί, σύμφωνα με το Παρατηρητήριο. ΠΗΓΗ: Reuters, ΑΠΕ-ΜΠΕ

Χιλιάδες άνθρωποι με προβλήματα ψυχικής υγείας ζουν αλυσοδεμένοι σε 60  χώρες | Pentapostagma