Χιλιάδες πιστοί προσέρχονται εδώ και αφήνουν… τα εσώρουχα τους. Πόλος έλξης για το αγίασμά του. Εικόνες

Ο τόπος μας

Πόλος θρησκευτικής έλξης για πάρα πολύ κόσμο γίνεται ένα σπήλαιο στη Νέα Φώκαια Χαλκιδικής, μέσα στο οποίο αναβλύζει αγίασμα… Και εδώ τηρείται, έως και σήμερα, μία παράξενη αρχαία παράδοση: στο σημείο πηγαίνουν πολλοί για να γδυθούν και να αποθέσουν τα εσώρουχά τους, «αποθέτοντας» μαζί τους και την ασθένεια ή ότι άλλο τους απασχολεί ακολουθώντας μια πανάρχαιη παράδοση…

Η λαϊκή παράδοση αναφέρει ότι τον 1ο αιώνα μ.Χ ο Απόστολος Παύλος βρέθηκε στην Ιερισσό για να κηρύξει το χριστιανισμό και καταδιώχθηκε από τους κατοίκους. Επειδή δεν έβρισκε που να κρυφτεί και παρακάλεσε τον Θεό να τον σώσει.  Η παράδοση αναφέρει ότι τότε άνοιξε μπροστά του ένα χάσμα στη γη. Στο ίδιο σημείο που βρίσκεται σήμερα το ξωκκλήσι.

Μέσα από το σπήλαιο ξεκινάει ένα χαμηλό τούνελ, μήκους 10 μέτρων και πλάτους 80 εκατοστών. Οι επισκέπτες τον διασχίζουν γονατιστοί και φτάνουν σε ένα βραχώδες κοίλωμα που γεμίζει νερό το οποίο έρχεται από τα έγκατα της γης. Αυτό είναι το αποκαλούμενο Αγίασμα του Απόστολου Παύλου. Στα δεξιά του Αγιάσματος υπάρχει μια σκοτεινή ορθογώνια αίθουσα που ο επισκέπτης μπορεί να σταθεί όρθιος.

Τί συμβαίνει με το σπήλαιο της Χαλκιδικής και το αγίασμα- Γιατί οι πιστοί αφήνουν τα εσώρουχα τους - Zinapost.gr

Κατά μία άποψη πρόκειται για σκαπτό μακεδονικό τάφο. Το σίγουρο είναι ότι ο χώρος αυτός απετέλεσε ένα παλαιοχριστιανικό ναΐδριο που ήταν στολισμένο με τοιχογραφίες, μονογράμματα και άλλες παραστάσεις. Σήμερα σώζονται ελάχιστα ίχνη των τοιχογραφιών στις γωνίες της αίθουσας.

Οι τοίχοι του καλύπτονται από πυκνό στρώμα αιθάλης από τα κεριά που άναβαν εκεί οι Χριστιανοί γιατί η κρύπτη αυτή αναμφίβολα υπήρξε καταφύγιο των πιστών σε περιόδους διωγμών. Στην αίθουσα υπάρχει μια μαρμάρινη κολόνα που θα έχει σχέση με την Αγία Τράπεζα του εξωκκλησίου.

Ο Απόστολος Παύλος είναι ο προστάτης  ο πολιούχος της Ν. Φώκαιας και στο χώρο αυτό κάθε χρόνο στις 28 Ιουνίου γίνεται πανηγύρι που συγκεντρώνει πλήθος πιστών.

Cave Church - Review of Saint Paul's Church, Nea Fokea, Greece - Tripadvisor