Ανησυχία επιστημόνων. Εξαφανίζονται τα δελφίνια από τις θάλασσές μας… Οι κίνδυνοι

Περιβάλλον

Με ανησυχία οι επιστήμονες διαπιστώνουν ότι τα δελφίνια είναι πλέον ιδιαίτερα σπάνια στις θάλασσές μας… Οι επιστήμονες παρατήρησαν ότι, ενώ τα κοινά δελφίνια ήταν πολυπληθή στο τμήμα μεταξύ Λευκάδας, Κεφαλονιάς, Ιθάκης, Ζακύνθου και απέναντι από τις ακτές της Αιτωλοακαρνανίας και τις ακτές της Ηλείας, ξαφνικά άρχισαν να μειώνονται δραματικά.

Ενώ αρχικά ο πληθυσμός τους ξεπερνούσε τα 250, ξαφνικά τα τελευταία χρόνια, Έλληνες και Ιταλοί επιστήμονες παρατήρησαν με ανησυχία ότι τα δελφίνια εξαφανιζόταν με εξαιρετικά γρήγορο ρυθμό. Πραγματοποιώντας οι επιστήμονες μετρήσεις διαπίστωσαν ότι τα δελφίνια που είχαν απομείνει στο Ιόνιο άγγιζαν τα 40, έφτασαν να είναι μόλις 17 και να περιορίζουν τη δραστηριότητά τους νότια της Λευκάδας.

Η τυχαία ή ηθελημένη θανάτωση σε δίχτυα, η πετρελαϊκή ρύπανση, η μόλυνση από τη συσσώρευση τεχνητών χημικών ενώσεων στους ιστούς τους, η όχληση από σκάφη αναψυχής, η κλιματική αλλαγή, η ηχορύπανση (πχ από στρατιωτικές ασκήσεις και σεισμικές δραστηριότητες για εντοπισμό υδρογονανθράκων ή προπέλες σκαφών), η συνολική υποβάθμιση του θαλάσσιου οικοσυστήματος και η μείωση της διαθέσιμης τροφής, απειλούν όλα τα είδη δελφινιών και οδηγούν μακροπρόθεσμα στη μείωση των πληθυσμών τους στις ελληνικές θάλασσες.

Όπως σημειώνει η WWF Ελλάς, εάν ο πληθυσμός των δελφινιών μειωθεί, θα διαταραχθεί ανεπανόρθωτα η θαλάσσια τροφική αλυσίδα και μαζί ολόκληρη  η ισορροπία του θαλάσσιου οικοσυστήματος. Με πολύ απλά λόγια, όσο βλέπουμε δελφίνια στις θάλασσές μας μπορούμε να είμαστε σίγουροι ότι οι πληθυσμοί των ψαριών είναι σχετικά βιώσιμοι. Θυμηθείτε  τι έγινε στην περιοχή του κορινθιακού κόλπου, όπου η εξαφάνιση των δελφινιών έφερε χιλιάδες τσούχτρες στα παράλια Κορίνθου και Λουτρακίου, καθώς οι τσούχτρες συγκαταλέγονται στις τροφές των δελφινιών…

Σύνολο επισκέψεων 685 , Σήμερα 1