Εμφανίζεται αποκλειστικά σε ένα και μόνο ελληνικό νησί…

Περιβάλλον

Βλέπετε το φυτό Καμπανούλα της Νισύρου ή Καμπανούλα νισυριά που αποτελεί ένα στενοενδημικό φυτό του Ανατολικού Αιγαίου, καθώς εμφανίζεται αποκλειστικά σε ένα μόνο νησί ηφαιστειογενούς προέλευσης, την Νίσυρο.

Πρόκειται για ένα διετές ή πολυετές, εντόνως τριχωτό φυτό με ισχυρό και συνήθως μοναδικό βλαστό, ο οποίος σπανίως δημιουργεί ολιγάριθμες πλευρικές διακλαδώσεις. Τα φύλλα βάσης σχηματίζουν ροζέτα, είναι έμμισχα και έχουν σχήμα επίμηκες-ωοειδές έως επίμηκες-λογχοειδές. Τα άνθη είναι μεγάλα και εντυπωσιακά, σχεδόν άμισχα, με χρώμα που ποικίλλει από ιώδες έως βιολετί. Φύεται στο βόρειο τμήμα του νησιού δημουργώντας ολιγομελείς πληθυσμούς, σε υψόμετρο 150-350 μ. ενώ προτιμά τα ηφαιστειακά πετρώματα του νησιού.

Μέχρι στιγμής δεν έχουν ληφθεί μέτρα για την ουσιαστική προστασία της Campanula nisyria, παρότι αναμφίβολα πρόκειται για ένα φυτό με πολύ περιορισμένη εξάπλωση σε ένα μοναδικό νησί, γνωστό μάλιστα από ελάχιστες θέσεις. Φωτογραφία Ελένης Λιβέρης, αναδημοσιεύεται από τον Οργανισμός Φυσικού Περιβάλλοντος και Κλιματικής Αλλαγής (ΟΦΥΠΕΚΑ).