Κυκλοφορεί και στα μέρη μας ο… διάβολος της θάλασσας. Και δεν ονομάζεται έτσι τυχαία…

Περιβάλλον

Το Διαβολόψαρο (Mobula mobular) είναι μεταναστευτικό είδος και συναντάται στις ελληνικές θάλασσες. Η ονομασία του προέρχεται από τις δύο παράλληλες αποφυάδες στο μπροστινό μέρος του κεφαλιού του, που μοιάζουν με κέρατα, ενώ η ουρά του είναι σαν μαστίγιο, λεία και εύκαμπτη, και στη βάση της υπάρχει ένα μεγάλο αγκάθι (κεντρί). Πρόκειται για προεκτάσεις των θωρακικών πτερυγίων και χρησιμεύουν για να σπρώχνουν προς το στόμα τη λεία τους: μικρά ψάρια, καρκινοειδή και μαλάκια.

Ο πληθυσμός του είδους έχει αξιολογηθεί ως κινδυνεύων, σύμφωνα με την Κόκκινη Λίστα Απειλούμενων Ειδών και προστατεύεται με τη Σύμβαση Βαρκελώνης, τη Σύμβαση Βέρνης και τον Κανονισμό 2018/120. Όσα αλιεύονται στη Μεσόγειο και στις ελληνικές θάλασσες απαγορεύεται να διατηρούνται επί του σκάφους, να μεταφορτώνονται, να εκφορτώνονται, να μεταφέρονται, να αποθηκεύονται, να πωλούνται, να εκτίθενται ή να διατίθενται προς πώληση.

Η κύρια απειλή του είδους, στη Μεσόγειο, είναι η παρεμπίπτουσα αλιεία. Η έγκαιρη και σωστή απελευθέρωση είναι σημαντική, καθώς όχι μόνο αυξάνει την πιθανότητα επιβίωσης, αλλά συμβάλλει ουσιαστικά στην ανάκαμψη των πληθυσμών τους. Η πρώτη φωτογραφία αναδημοσιεύεται από τη Συμμαχία για Συμβίωση.

Ένα τεράστιο διαβολόψαρο, βάρους 200 κιλών, αλιεύτηκε, πριν μερικά χρόνια, στο Μεγανήσι

DCIM100MEDIA