Έτσι θα μετρήσετε σωστά την αρτηριακή πίεσή σας. Τι να προσέξετε

Υγεία

Η αρτηριακή υπέρταση είναι ένας από τους βασικούς και πιο καλά μελετημένους παράγοντες καρδιαγγειακού κινδύνου. Είναι γνωστό από πλήθος ερευνών ότι η αυξημένη αρτηριακή πίεση αυξάνει σημαντικά τον κίνδυνο εμφάνισης στεφανιαίας νόσου, εμφράγματος του μυοκαρδίου, εγκεφαλικού επεισοδίου και κολπικής μαρμαρυγής, ενώ σχετίζεται και με βλάβες στους νεφρούς, τα μάτια και τον εγκέφαλο.

Όμως, είστε σίγουροι ότι μετράτε σωστά την αρτηριακή πίεσή σας; Οι γιατροί δίνουν τις κατάλληλες συμβουλές για αξιόπιστα αποτελέσματα μέτρησης:

  • Αποφύγετε κατανάλωση καφέ ή ροφημάτων/αναψυκτικών με καφεΐνη καθώς και το κάπνισμα για 30 λεπτά πριν από τη μέτρηση.

  • Η πίεση θα πρέπει να λαμβάνεται μετά από τουλάχιστον 5-10 λεπτά ξεκούρασης και ηρεμίας. Επίσης την προηγούμενη μία ώρα να μην έχετε φάει, καπνίσει ή κουραστεί πολύ. Αφήστε να περάσει μία με δύο ώρες μετά την γυμναστική σας μέχρι να μετρήσετε την πίεσή σας. Το περιβάλλον να είναι ήσυχο και ευχάριστο από πλευράς θερμοκρασίας. Μπορείτε να είστε καθισμένοι αλλά με στηριγμένη την πλάτη σας

  • Να μη φοράτε στενά ρούχα στο χέρι που θα μετρήσετε την πίεσή σας

  • Το άνω άκρο πρέπει να είναι χαλαρό και να στηρίζεται σε μια επιφάνεια π.χ. τραπέζι, γραφείο, έτσι ώστε η περιχειρίδα να είναι στο ύψος της καρδιάς. Εάν δεν στηρίζεται και απλά ‘κρέμεται’ ή είναι χαμηλότερα από το ύψος της καρδιάς, τότε η πίεση μπορεί να βρεθεί αυξημένη κατά 7-10 mmHg. Τα κάτω άκρα δεν πρέπει να είναι σταυρωμένα και δεν πρέπει να μιλάτε κατά την στιγμή της μέτρησης γιατί η πίεση θα βρεθεί αυξημένη.

  • -Αγνοήστε την πρώτη μέτρηση, και στη συνέχεια επαναλάβετε άλλες δύο φορές με διαφορά 1-2 λεπτά. Υπολογίστε τον μέσο όρο και καταγράψτε την τιμή.