Το Harvard αποκαλύπτει: Γιατί οι γυναίκες πρέπει να τρώνε μούρα. Και δεν είναι για την ουρολοίμωξη…

Διατροφή

Έρευνες επιστημόνων καταγράφουν ότι τα μούρα έχουν θετική επίδραση στην υγεία των γυναικών. Τα φρούτα αυτά είναι πολλαπλώς ευεργετικά λόγω των φλαβονοειδών που περιέχουν, καθώς έχουν ισχυρές αντιοξειδωτικές ικανότητες.

Μελέτη που εκπονήθηκε από το Harvard University, κατέγραψε την επίδραση που έχει στην υγεία των γυναικών. Μελετήθηκαν οι διατροφικές συνήθειες μιας ομάδας 93.600 γυναικών σε μια έρευνα που ξεκίνησε από το 1991.

Τα αποτελέσματα της μελέτης έδειξαν ότι οι γυναίκες που είχαν διατροφή υψηλή σε ανθοκυανίνες είχαν 32% μειωμένο κίνδυνο εμφάνισης καρδιαγγειακής νόσου. Οι αναφορές έδειξαν ότι η υψηλή πρόσληψη ανθοκυανινών προήρχετο από την κατανάλωση μούρων.

Επίσης οι γυναίκες που κατανάλωναν μούρα σε σταθερή βάση, ήταν και αυτές που δεν κάπνιζαν, ήταν περισσότερο δραστήριες, έτρωγαν λιγότερα κεκορεσμένα λιπαρά, και περισσότερες φυτικές ίνες.
Η έρευνα κατέδειξε ακόμη ότι, ενώ όλες οι γυναίκες είχαν διαιτολόγιο πλούσιο σε φρούτα και λαχανικά, τα συγκεκριμένα οφέλη τα είχε μόνο η ομάδα εκείνη που είχε εντάξει στην διατροφή της τα μούρα, ανεξαρτήτως είδους.

Οι ερευνητές κατέληξαν στο συμπέρασμα ότι τα συγκεκριμένα οφέλη για την καρδιακή υγεία των γυναικών αποδίδονται στην συγκεκριμένη κατηγορία φλαβονοειδών, αυτών που περιέχονται στα μούρα.
Διαπιστώνεται επίσης ότι τα φλαβονοειδή και συγκεκριμένα οι ανθοκυανίνες που περιέχονται στα μούρα, βοηθούν την υγεία του εγκεφάλου, έχοντας ισχυρή αντιφλεγμονώδη δράση που αποτρέπει τον εκφυλισμό των εγκεφαλικών κυττάρων.
Επίσης τα συγκεκριμένα φλαβονοειδή αποτρέπουν την εμφάνιση καρκίνου του μαστού, και επιβραδύνουν την ανάπτυξη άλλων μορφών καρκίνου.

Η κατηγορία των φλαβονοειδών που περιέχεται στα μούρα βοηθάει επίσης στην καταπολέμηση του διαβήτη, προστατεύει από τον καρκίνο του εντέρου, μειώνει τον κίνδυνο εμφάνισης άσθματος, συμβάλλει στην απώλεια περιττού βάρους και μειώνει τα επίπεδα χοληστερόλης στο αίμα. Πηγή, Journal of Agricultural and Food Chemistry.