Από εδώ μας κατασκόπευαν οι Αμερικανοί με 4 γιγαντιαία ραντάρ-υπερκοριούς… Δείτε ένα υπέροχο βίντεο

Ο τόπος μας

Στη Λευκάδα στο οροπέδιο του Αγίου Δονάτου, στη θέση Αμμόκαμπος, κοντά στα παλιά ορυχεία άμμου, άρχισε να χτίζεται το 1962 και λειτούργησε το 1965, μια αμερικανική βάση κατασκοπείας με υπερσύγχρονα για εκείνη την εποχή ραντάρ που χρησίμευαν σαν τους σημερινούς υπερκοριούς.

H περιοχή επιλέχτηκε γιατί είναι το σημείο που διασταυρώνονται οι δυνατοί άνεμοι ερχόμενοι από όλα τα σημεία του ορίζοντα και φυσώντας από διαφορετικές θάλασσες. Η βάση διέθετε 4 γιγάντιες κεραίες αναμετάδοσης ραδιοκυμάτων καθώς επίσης και τελευταίας τεχνολογίας εξοπλισμό και δικό της σταθμό ηλεκτροδότησης με 4 τεράστιες γεννήτριες. Τα κτήρια της βάσης, όπως και τα κτήρια του καταυλισμού ήταν εντυπωσιακά προσεγμένα στο εσωτερικό τους. Το συγκρότημα διέθετε εκτός από τους κοιτώνες, πλήρως εξοπλισμένα μαγειρεία, χώρους εστίασης και χώρους ψυχαγωγίας ενώ διέθετε μέχρι και γυμναστήριο!

Οι μεγαλύτεροι σε ηλικία κάτοικοι του χωριού “Εγκλουβή” της Λευκάδας θυμούνται ακόμα τα στρατιωτικά ελικόπτερα να μεταφέρουν τα υλικά για να γίνει η βάση. Πολλοί από τους κάτοικους της Εγκλουβής αλλά και άλλων χωριών του νησιού είχαν δουλέψει στα έργα ανοικοδόμησης της βάσης.

Η εγκαταλελειμμένη πρώην αμερικάνικη βάση ραντάρ στη Λευκάδα | Lefkada News... Λευκαδίτικα Νέα...

Τα ηλεκτρονικά αυτά “αυτιά” ήταν στραμμένα, όχι μόνο προς τη χώρα, αλλά και προς ανατολάς και πιο συγκεκριμένα βορειοανατολικά στις χώρες του τότε ανατολικού μπλοκ. Η βάση εγκαταλείφθηκε με το τέλος του Ψυχρού Πολέμου και την πτώση του Ανατολικού μπλοκ.

Στις αρχές της δεκαετίας του ’90  η εξέλιξη στις τηλεπικοινωνίες έκανε την στρατιωτική βάση να μην είναι απαραίτητη με αποτέλεσμα μεταξύ 1992-1993 η βάση να παραδοθεί προς εκμετάλλευση, αξιοποίηση και χρήση στην Ελληνική Αεροπορία και στον Διοικητή της ελληνικής στρατιωτικής βάσης που υπάρχει μερικά μέτρα πιο πέρα. Αυτό ήταν και το τέλος της βάσης του ΝΑΤΟ. Όπως σημειώνουν τοπικά μέσα ενημέρωσης, μέσα σε πολύ μικρό διάστημα όλος ο ηλεκτρικός και ηλεκτρονικός μηχανολογικός εξοπλισμός λεηλατήθηκε από επιτήδειους. Ακολούθησε πλιάτσικο και όποιος μπορούσε πήγαινε στην βάση και έπαιρνε ότι ήθελε… Δείτε το βίντεο από την ομάδα upstories

Σύνολο επισκέψεων 928 , Σήμερα 1