Αυτό είναι το χωριό του ιδρυτή του διάσημου οίκου κοσμημάτων Bulgari… Και βέβαια είναι στην Ελλάδα… Εικόνες

Ο τόπος μας

Φωλιασμένο στην αγκαλιά της Πίνδου, στο νομό Ιωαννίνων βρίσκεται ένα από τα ωραιότερα και γραφικότερα χωριά. Ο λόγος για τους Καλαρρύτες. Ένας ορεινός οικισμός, χτισμένος στην άκρη μιας χαράδρας, σε υψόμετρο 1.200 μέτρων, πάνω από τον ποταμό Καλαρρύτικο.

Οι Καλαρρύτες είναι ένας μοναδικής ομορφιάς πετρόχτιστος οικισμός. Η γκρίζα πέτρα είναι το κύριο υλικό δόμησης και τα κυρίαρχο αρχιτεκτονικό στοιχείο των σπιτιών του χωριού. Χρησιμοποιείται άφθονη για την οικοδόμηση των σπιτιών, εκκλησιών, τις στέγες, τα δάπεδα στα κατώγια, τις αυλόπορτες και τις αυλές, το στρώσιμο στα καλντερίμια, την κατασκευή σκέπαστρων για τις βρύσες. Όλα είναι πέτρινα, δίνοντας μία ξεχωριστή προσωπικότητα στον οικισμό.

Ο οικισμός ήκμασε ιδιαίτερα τον 18ο αι. με το εμπόριο (υφαντά, μετάξι από τη Θεσσαλία, ακατέργαστα δέρματα ζώων κ. ά.) και την ανάπτυξη της χειροτεχίας (έργα σε ασήμι και χρυσό)· κατά την περίοδο αυτή αρκετοί κάτοικοι των Καλαρρυτών διατηρούσαν εμπορικούς οίκους σε πολλά ευρωπαϊκά κέντρα.

Το επάγγελμα που πραγματικά διέπρεψαν οι Καλαρρυτινοί είναι αυτό του αργυροχρυσοχόου. Οι Γιαννιώτες έμποροι τους προμήθευαν τις πρώτες ύλες σε χρυσό και ασήμι, τις οποίες εισήγαγαν από τη Νάπολη και τη Βενετία. Επεξεργάστηκαν το ασήμι με πρωτοτυπία και δεξιοτεχνία. Στα εργαστήριά τους κατασκευάστηκαν τα πιο περίτεχνα ασημουργικά εκκλησιαστικά και κοσμικά καλλιτεχνήματα του 18ου αιώνα.

Από το χωριό αυτό της Ηπείρου έλκει την καταγωγή της κατά το ήμισυ (είναι και από την Παραμυθιά της Θεσπρωτίας) και η οικογένεια του ιδρυτή του διάσημου Οίκου κοσμημάτων, Bulgari (Βούλγαρη). Η ιστορία του οίκου Bulgari, που αποτελεί ορόσημο της πολυτέλειας και της ιταλικής φινέτσας, ξεκίνησε από τους Καλαρρύτες. Άλλωστε, στο χωριό άνθισε στα χρόνια του Αλή πασά, η τέχνη της αργυροχοΐας και οι Καλαρρυτινοί τεχνίτες ήταν ξακουστοί παντού.

Καλαρρύτες Ιωαννίνων : Το λίκνο της αργυροχοΐας

Σύνολο επισκέψεων 3,789 , Σήμερα 5