Ξέσπασε “πόλεμος”… Ιερός βράχος από… τσιμέντο; Μήπως αναβαθμίζεται η Ακρόπολη; Τρία διαφωτιστικά βίντεο

Πολιτισμός

Φαίνεται πως έχει ξεσπάσει “πόλεμος” για τον σχεδιασμό του υπουργείου Πολιτισμού με στόχο τη βελτίωση της προσβασιμότητας στον αρχαιολογικό χώρο της Ακρόπολης. Οι νέοι διάδρομοι που κατασκευάζονται στον ιερό βράχο έχουν προκαλέσει την αντίδραση πολιτών οι οποίοι θεωρούν ότι δεν αρμόζουν στην ιδιαίτερη φυσιογνωμία του μνημείου. Μάλιστα, ισχυρίζονται ότι η λύση που επιλέχτηκε απειλεί να αλλοιώσει τον χαρακτήρα ενός τόσο σημαντικού μνημείου καθώς, όπως λένε, υπάρχουν πιο ήπιες λύσεις που θα μπορούσαν να εξασφαλίσουν πλήρη επισκεψιμότητα και προσβασιμότητα για τα ΑμεΑ, χωρίς να δίνουν την εικόνα μιας «τσιμεντωμένης» Ακρόπολης…

Από την πλευρά του το υπουργείο Πολιτισμού και Αθλητισμού τονίζει ότι με τα έργα αναβάθμισης των παρεχόμενων υπηρεσιών στην Ακρόπολη, ο Ιερός Βράχος καθίσταται – για πρώτη φορά – απολύτως προσβάσιμος όχι μόνον στα ΑμεΑ, αλλά και σε πολίτες με κινητικά ή άλλα προβλήματα υγείας. Όπως σημειώνει, όταν ολοκληρωθούν και παραδοθούν στις 3 Δεκεμβρίου 2020, μαζί με το νέο, ασφαλή υπερσύγχρονο ανελκυστήρα πλαγιάς, η εμπειρία της επίσκεψης στην Ακρόπολη θα είναι τελείως διαφορετική.

Σύμφωνα με το υπουργείο πολιτισμού, “το έργο της διάστρωσης των διαδρομών δεν αντιμετωπίζεται ως απλή συντήρηση του υφιστάμενου δικτύου, το οποίο άλλωστε κατασκευάστηκε πριν τουλάχιστον πενήντα χρόνια με τις τότε κατασκευαστικές και επιστημονικές παραδοχές. Είναι τμήμα της μελέτης για την αποκατάσταση των εδαφών του αρχαίου ιερού του ακαδημαϊκού και προέδρου της Επιτροπής Συντήρησης Μνημείων Ακροπόλεως κ. Μανόλη Κορρέ, του αρχιτέκτονα με την πληρέστερη γνώση για το σύνολο των μνημείων επί του Ιερού Βράχου» και προσθέτει: “Οι διαμορφώσεις, οριζοντιογραφικά και υψομετρικά, ακολουθούν τα αρχαιολογικά δεδομένα, αποκαθιστώντας τις αρχαίες χαράξεις της οδού των Παναθηναίων”.

Το υπουργείο σημειώνει πως ο επισκέπτης θα έχει για πρώτη φορά την εικόνα που είχαν οι αρχαίοι Αθηναίοι. Η οδός των Παναθηναίων, που ξεκινάει από τα Προπύλαια και φτάνει στο ναό της Ρώμης και του Αύγουστου, είχε διαστρωθεί, εκ νέου, με σκυρόδεμα το 1978 και επιστρώθηκε με το ίδιο υλικό πολλές φορές έκτοτε για να επισκευαστεί η καλπάζουσα φθορά. Η σχετική συζήτηση για τις διαδρομές των ατόμων με δυσκολία στην κίνηση είχε ξεκινήσει τουλάχιστον από τα μέσα του 2018, χωρίς να υπάρξει καμία πρόταση.

Σε ότι αφορά στα υλικά των έργων το υπουργείο επισημαίνει ότι από τις 19 Μάιου 2020, οπότε το ΚΑΣ γνωμοδότησε ομόφωνα για την εφαρμογή της σχετικής μελέτης, έως τον περασμένο Ιούλιο, πραγματοποιήθηκε ενδελεχής έρευνα για τον καθορισμό σύγχρονων κατάλληλων υλικών, τόσο από πλευράς σύστασης όσο και εμφάνισης. Κατά την αξιολόγηση δοκιμαστικών εφαρμογών υλικών επί τόπου από την Επιτροπή Συντήρησης Μνημείων Ακροπόλεως (ΕΣΜΑ), ορισμένα απορρίφθηκαν λόγω αντοχής και άλλα λόγω εμφάνισης. Επιλέχθηκε ως αισθητικά αποδεκτό το συγκεκριμένο σκυρόδεμα με περιεκτικότητα σε τσιμέντο 12%. Το τελικό αποτέλεσμα θα είναι τεχνητός λίθος, αντίστοιχος με τα υλικά που χρησιμοποιούνται για τη συμπλήρωση των μνημείων. Επισημαίνεται ότι «στην Ακρόπολη εκτελείται το συστηματικό έργο συντήρησης και αναστήλωσης των μνημείων, το οποίο απαιτεί τη μεταφορά υλικών και μαρμάρων έως 10 τόνων, με βαρέα οχήματα. Ως εκ τούτου οι διαδρομές πρέπει να είναι κατασκευασμένες από υλικό υψηλής αντοχής που να προσδίδει σταθερότητα».

Ως προς την ασφάλεια για το μνημείο και τους επισκέπτες, το ΥΠΠΟΑ προσθέτει ότι «η νέα διάστρωση παρέχει ομαλή και αντιολισθητική επιφάνεια, απολύτως ασφαλή για τους επισκέπτες. Στο παρελθόν έχουν σημειωθεί πολλά ατυχήματα εξαιτίας της κλίσης και της ολισθηρότητας του εδάφους. Επιπλέον, στοχεύει στην προστασία του ίδιου του βράχου και των αρχαιολογικών καταλοίπων. Πριν από την διάστρωση προηγήθηκε λεπτομερής τρισδιάστατη και φωτογραμμετρική αποτύπωση, σε όσα σημεία του βράχου πρόκειται να καλυφθούν, με αποτέλεσμα να είναι διαθέσιμη η πλήρης τεκμηρίωσή τους».

Οι φωτογραφίες και το βίντεο που ακολουθεί με τα έργα, που είναι σε εξέλιξη, αναδημοσιεύονται από το δημοσιογράφο Κυριάκο Ζηλάκο

 50 Σύνολο επισκέψεων,  1 Σήμερα είδαν