Χαρακτηριστικό δείγμα της Ηπείρου… Από τα κορυφαία αξιοθέατα που αναζητούν οι τουρίστες. Εικόνες

Ταξιδεύοντας...

Βλέπετε το ιστορικό γεφύρι του Κόκκορου, του Κόκκορη ή του Νούτσου. Ένα πέτρινο τοξωτό γεφύρι το οποίο βρίσκεται ανάμεσα στα χωριά Κουκούλι, Δίλοφο και Κήποι στο Κεντρικό Ζαγόρι, στα Ιωάννινα.

Από τα πιο χαρακτηριστικά δείγματα της παραδοσιακής ηπειρώτικης αρχιτεκτονικής, αλλά και ένα από τα κορυφαία αξιοθέατα που οι εκατοντάδες επισκέπτες σπεύδουν για να το θαυμάσουν από κοντά. Είναι ίσως ένα από τα πιο καλοδιατηρημένα στην περιοχή.

Το γεφύρι κτίστηκε το 1750. Στη θέση της σημερινής γέφυρας στο παρελθόν υπήρχε άλλη γέφυρα, η οποία χρησιμοποιούνταν για την τιμωρία των ζωοκλεφτών. Το 1977 η γέφυρα υπέστη ζημιές από αγνώστους όταν ακούστηκε ο θρύλος ότι σε αυτήν κρύβεται θησαυρός. Η γέφυρα αποκαταστάθηκε στη συνέχεια.

Η γέφυρα είναι μονότοξη, με άνοιγμα τόξου 23,6 μέτρα και ύψος τόξου 13,3 μέτρα. Το συνολικό μήκος καταστρώματος είναι 36,4 μέτρα και το πλάτους 2,67 μέτρα.

Δίπλα στο γεφύρι ορθώνεται ένας επιβλητικός κατακόρυφος βράχος ενώ από κάτω του ρέει το ποτάμι με τα κρυστάλλινα, πεντακάθαρα νερά του.

Κοντά στην γέφυρα βρίσκεται η λεγόμενη «σπηλιά του Νταβέλη», επειδή σε αυτή κατέφυγε ο Γιώργος Νταβέλης το 1881 όταν τον κυνηγούσαν οι Τούρκοι. Κοντά στη γέφυρα βρίσκεται εξωκλήσι αφιερωμένο στην Αγία Παρασκευή και ο μύλος του Κόκκορου.

Κοντά στο γεφύρι του Κόκκορου επίσης είχε κατασκευαστεί μια πρόχειρη ξύλινη γέφυρα απ’ όπου περνούσαν φορτωμένες με πυρομαχικά και εφόδια οι γυναίκες της Πίνδου κατά τον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο.

Σύνολο επισκέψεων 110 , Σήμερα 1