Χρειάζεται προσοχή… Πότε ο φυσικός χυμός πορτοκάλι μπορεί να βλάψει την υγεία σας

Διατροφή

Μέχρι τώρα γνωρίζαμε πως ένα ποτήρι φυσικός χυμός αποτελεί μια υγιεινή συνήθεια η οποία προσφέρει αρκετές βιταμίνες και έχει μεγάλη θρεπτική αξία.

Είναι όμως έτσι;

Έρευνες αλλά και οδηγίες από μεγάλα πανεπιστήμια, όπως η Σχολή Δημόσιας Υγείας του Harvard, δείχνουν ότι πρέπει να αποφεύγουμε τους χυμούς φρούτων, ακόμη και αυτούς που φτιάχνουμε μόνοι μας στο σπίτι, και να προτιμούμε να τρώμε ολόκληρα φρέσκα φρούτα.

Αυτό το δεδομένο προβληματίζει δυσάρεστα πολύ κόσμο, από τη στιγμή που έχουμε όλοι συνδέσει στο μυαλό μας το χυμό πορτοκάλι ως μια πολύ υγιεινή συνήθεια που μας προσφέρει πολλές βιταμίνες και αντιοξειδωτικά.

Όπως σημειώνουν οι επιστήμονες, για να παρασκευάσουμε ένα ποτήρι φυσικού χυμού πορτοκάλι χρειάζεται να χρησιμοποιήσουμε 3-4 φρούτα, περισσότερα από όσα θα τρώγαμε κανονικά αν τα καταναλώναμε ολόκληρα. Σύμφωνα με ε[πιστήμονες του τμήματος έρευνας για την ανθρώπινη διατροφή του πανεπιστημίου του Κέμπριτζ, “ένα ποτήρι φυσικού χυμού πορτοκάλι περιέχει μεγάλη ποσότητα ζάχαρης, υπό τη μορφή φρουκτόζης, και αυτή απορροφάται τόσο γρήγορα που το σώμα μας δεν μπορεί να διαχωρίσει αν πρόκειται για χυμό πορτοκάλι ή για κόκα κόλα”.

Δεν συμβαίνει το ίδιο όταν καταναλώνουμε τα φρούτα ολόκληρα, ειδικά όταν τα τρώμε με την φλούδα. Σε αυτή την περίπτωση λαμβάνουμε παράλληλα περισσότερες ίνες και αντιοξειδωτικά που επιβραδύνουν την ταχύτητα με την οποία απορροφάται η φρουκτόζη, αυξάνεται το αίσθημα του κορεσμού και αντιρροπίζονται σε σημαντικό βαθμό οι όποιες αρνητικές μεταβολικές επιδράσεις αυτού του ζαχάρου.

Γιατί πρέπει να πίνετε πορτοκαλάδα με τις φακές;Πως μετατρέπουμε τα όσπρια  σε superfood! | ekriti.gr

Η φρουκτόζη μετατρέπεται σε τριγλυκερίδια τα οποία όταν παράγονται σε μικρή ποσότητα καταναλώνονται από τους μύες και παράγουν ενέργεια. Στις περιπτώσεις όμως πρόσληψης μεγαλύτερων ποσοτήτων φρουκτόζης από αυτές που έχει ανάγκη ο οργανισμός, τότε παρατηρείται σημαντική εναπόθεση λίπους στο συκώτι, αλλά και στο υπόλοιπο σώμα.

Το ανθρώπινο σώμα έχει την ικανότητα να μεταβολίσει σε μία ημέρα γύρω στα 25 γραμμάρια φρουκτόζης, ποσότητα η οποία μπορεί να προσληφθεί μέσα από την κατανάλωση δύο μόνο φρούτων. Ένα ποτήρι στημένου φυσικού χυμού εμπεριέχει περίπου 40 γραμμάρια φρουκτόζης που απορροφώνται πολύ γρήγορα στο αίμα.

Οι ερευνητές αναφέρουν ότι η υπερβολική κατανάλωση χυμών φρούτων (ακόμα και φυσικών), καθώς και αναψυκτικών που περιέχουν φρουκτόζη, έχει άμεση σύνδεση με την λιπώδη διήθηση στο συκώτι, την παχυσαρκία, τις φλεγμονές και την αντίσταση στην ινσουλίνη.

Πέρα όμως από την λιπογόνο επίδρασή της, σύμφωνα με ερευνητές, η πρόσληψη φρουκτόζης  ευθύνεται και για την εμφάνιση φλεγμονής στο συκώτι καθώς και κυτταρικού στρες, παράγοντες οι οποίοι συμβάλουν στην εξέλιξη της απλής λιπώδης διήθησης σε χρόνια φλεγμονή στο συκώτι (μη-αλκοολική στεατοπάθεια) που μπορεί να οδηγήσει σε κίρρωση.
Επιπλέον, η υπερβολική κατανάλωση της φρουκτόζης έχει άμεση σχέση με αλλοιώσεις στην επικοινωνία μεταξύ του ήπατος με το έντερο, τους μύες και τον λιπώδη ιστό, επιδεινώνοντας σημαντικά την μεταβολική ισορροπία του οργανισμού.

Επίσης, ο χυμός πορτοκαλιού είναι αρκετά όξινος με εύρος pH από 3,3 έως 4,2 και μπορεί να προκαλέσει δυσπεψία και καούρα.

Τα οφέλη

Ο χυμός πορτοκαλιού είναι πλούσιος σε διάφορα αντιοξειδωτικά που μπορεί να βοηθήσουν στην προστασία του οργανισμού από οξειδωτικές βλάβες και διάφορες ασθένειες. Μερικά από αυτά τα θρεπτικά συστατικά περιλαμβάνουν βιταμίνη C, καροτενοειδή, φλαβονοειδή όπως εσπεριδίνη, β-καροτένιο, φυλλικό οξύ και ναριρουτίνη.

Σύμφωνα με μια έρευνα, ο χυμός πορτοκαλιού είναι ένα από τα πλούσια σε αντιοξειδωτικά τρόφιμα που μπορεί να αυξήσουν τη συνολική αντιοξειδωτική ικανότητα (TAC) και να προστατεύσουν από τον κίνδυνο καρδιαγγειακών παθήσεων.

Επομένως, ο χυμός πορτοκαλιού με μέτρο είναι ο τέλειος τρόπος για να νιώσετε αναζωογονημένοι και να βάλετε το σώμα σας σε καλό δρόμο για έναν υγιεινό τρόπο ζωής!